Már elérhető a hiánypótló új befektetési termék

2024. április 8. Ma reggeltől vásárolhatják meg az érdeklődők annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyeit, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeit fogja össze. Az OTP szerint ez a termék hiánypótló.

Az OTP Alapkezelő és az OTP Global Markets közösen mától egy olyan ETF-et tett elérhetővé a magán- és intézményi befektetőknek, amely a térség hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeit tartalmazza. Az OTP CETOP ETF-ben három vezető hazai részvény mellett (Mol, OTP, Richter) a cseh, a horvát, a lengyel, a román, a szlovák és a szlovén tőzsdén jegyzett blue chip-ek kaphatnak helyet.

Fazekas Gábor, az OTP Global Markets igazgatója szerint a nyugat-európai, tengerentúli és távol-keleti magán-, illetve intézményi befektetők sok esetben nehézkesen érik el régiónk helyi piacait. Ezek a piacok például egy amerikai nyugdíjalap számára egyszerűen túl kicsik, egy hongkongi magánbefektető számára pedig túl távoliak és egzotikusak. Ezen a helyzeten változtathat az OTP CETOP ETF.

A Befektetési alapok rovat támogatója:Tőzsdei részvényként működnek


A hiánypótló termékkel anélkül lehet egyszerűen befektetni a kelet-közép-európai régió meghatározó részvényeibe, hogy a befektetőnek el kellene igazodnia a helyi piaci sajátosságok között. Az akár 25 tagú indexkosarat a hét ország tőzsdéinek legnagyobb forgalmú részvényei alkotják, igazodva a félévente újrasúlyozott CETOP NTR indexhez. Turner Tibor, az OTP Alapkezelő általános vezérigazgató-helyettese azt gondolja, az új ETF a régió 11 országában jelen lévő OTP csoportnak is fontos befektetési terméke lehet, hiszen a térség legjavát nyújthatja tőzsdei teljesítményben

Az OTP CETOP ETF-et 10 euró névértékkel vezették be a BÉT-re. A befektetési jegyek ugyanúgy viselkednek, mint egy tőzsdei részvény: folyamatosan lehet adni és venni őket kereskedési időben az aktuális piaci áron. Az OTP Bank, mint árjegyző likviditást biztosít az ETF piacán. Osztalékot – a mögöttes CETOP NTR indexhez hasonlóan – az ETF sem fog fizetni a befektetőknek, azonban a befolyó osztalékok újratőkésítése révén a piacok valós teljesítményét fogja mutatni.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok