Érzékelhetően szakadozik a céran

Már fenhetik a kést a forint ellen

Bármikor megindulhat az áradat
2012. március 8. Tegnap napközben ismét beindulni látszott a januárihoz hasonló forintgyengülési hullám, ami akár a további kamatemelést is kikényszeríthetné. Késő estére konszolidálódott a helyzet, de sajnos ebből még nem következtethetünk arra, hogy elmúlt a veszély.

Márciusban a forint a tegnap koraesti árfolyam alapján az euróval szemben három százalék feletti mértékben gyengült. A térségi devizák (a zloty és a cseh korona) közben a Reuters adatai szerint egyáltalán nem estek ilyen mértékben, a horvát kuna még erősödött is. Néhány kormány mellett elkötelezett elemző ugyan a számokkal bűvészkedve igyekszik mást kimutatni, de a helyzet sajnos egyértelmű: szakadozik a cérna a külföldi befektetőknél.
 
Amint a londoni házak komolyabban beindulnak a forint ellen (tipikusan ők ezen a piacon a nagyjátékosok), egészen brutális – esetleg még a januárit is felülmúló – folyamatok indulhatnak meg. A devizapiaci szereplők árfolyamra gyakorolt hatását elemző jegybanki szakértők szerint a külföldi spekulánsok 11-12 milliárd forintos pozíciója egy forinttal drágítja az eurót (más szereplőknél ennél jóval nagyobb összeg szükséges egy ilyen elmozduláshoz).

Az árfolyam egyébként túlreagálja a változást (például a semlegesből a gyengülésre átállást), ezért 2-3 nap alatt korrekció következik be. Sokk esetén persze az árfolyammozgást jelző minden mutatót ki lehet dobni.  Még remélhetjük, hogy nem következik be ilyesmi. Addig ugyanis, amíg az IMF-hitelre látnak esélyt a piacok – állítják a jegybanki szakemberek –, túl kockázatos lenne komolyabban beindulni a forint ellen. A nemzetközi hangulat élesen kedvezőtlen fordulata viszont elmoshatja ezeket az aggályokat. Főleg azért, mert most már világosan látszik, hogy rövid idő alatt pozitív fejleményre aligha számíthatunk.

A magyar kormány egyetért


Tegnap pedig kiderült: két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - az Európai Bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól. Utóbbit úgy tűnik, talán már sikerült is rendezni. A tárca tájékoztatása szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter levelet írt Mario Draghinak, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének, amiben már konkrét paragrafusváltoztatásokat is jelzett.

Az IMF korábban világossá tette, hogy a hiteltárgyalásokra időpontot is csak akkor kaphat Magyarország, ha sikerült az unióval zöldágra vergődni. Giró-Szász András a Duna TV Közbeszéd című műsorában viszont kijelentette: mind a magyar kormány, mind több uniós biztos is egyetért abban, hogy a túlzottdeficit-eljárást, a kötelezettségszegési eljárást, valamint az IMF-tárgyalásokat külön kell kezelni. Igazán bíztató az lenne, ha ezt az IMF gondolná így.