Jelentős változás jön az egészségügyben

Már hivatalos: megúszható a csokos, babavárós állami követelés

Fotó: clipart.com
2024. június 13. Közvetlenül a választásokat követően viharos gyorsasággal elfogadták a kormánypártiak azt a salátatörvényt, ami a méltányossági gyógyszerkérelmek elbírálását (ez tipikusan a rákbetegeket érinti) alapítványi kézbe adja. A változások között akad olyan is, ami kedvező lehet azoknak, akiknél az állami támogatás fejében vállalt gyerek végül nem született meg.

Rögtön a választást követő napon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtott egy jókora módosító csomagot. A képviselőknek három órájuk lett volna elolvasni és módosításokat megfogalmazni a 90 oldalas dokumentumhoz, de ők éppen az Index szerint egy parlamenti üléssel voltak elfoglalva. Így minden kellemetlenkedés nélkül kivételes eljárással már másnap el is fogadta az egészet az Országgyűlés. Jelenleg a köztársasági elnök aláírására vár.
 
A jókora csomagban kedvező változtatás is akad (biztosan nem ezért kellett ennyire rapid módon intézni az egészet). A módosítás lényege, hogy a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében a csok, az otthonteremtési kamattámogatás, az adó-visszatérítési támogatás, a gyermekvállalási támogatás, a babaváró kölcsön kamattámogatása feltételeinek nem teljesülése esetén az állami követelésről részben vagy egészben lemondhatnak. Méltányossági eljárás korábban is létezett, de most ez bekerült az államháztartási törvénybe. Az eljárás szabályait majd egy kormányrendelet tartalmazza.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi Stabilitási jelentésében arról írt, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a gyermekvállalásra vonatkozó nemteljesítési arányok 27-33 százalék között szóródnak. Főszabályként pedig a gyermekvállalást a határidőig teljes körűen nem teljesítőknek egy összegben vissza kell fizetniük a folyósított támogatás késedelmi kamattal megnövelt összegét. Aggodalmuknak adtak hangot azért, mert 12 ezer olyan babavárós hitelszerződés van, melyekben még az idén lejár a gyermekvállalás teljesítésének határideje és a 2023. júniusi adatok alapján ez a feltétel még nem teljesült. Az érintettek számára a mostani változtatás reményt adhat arra, hogy komoly anyagi érvágás nélkül úszhatják meg az egészet.

Aggódhatnak a rákbetegek?


Az egészségügyet érintő módosítások már sokkal inkább kelthetnek aggodalmat. A jövőben ugyanis a Batthyány-Strattmann László Alapítvány végzik majd a méltányossági gyógyszerkérelmek elbírálását. A részletes indoklás szerint az alapítvány a támogatásról nem hatósági eljárás keretében dönt, a részére bocsátott vagyon, valamint a kezelése alatt álló előirányzat terhére. A jogalkotó nem szab meg döntési paramétereket, azt a „társadalmi és gazdasági felelősségvállalás” keretében az alapítványra bízza. A folyamatban levő ügyekben még az egészségbiztosító jár el.
Nem mellékes változtatás még a vármegyei kórházak térnyerése. A területükön ezután szabadon rendelkezhetnek majd a városi kórházak kapacitásaival. Átszervezhetnek, sőt akár meg is szüntethetnek ellátásokat. A városi intézmények 200 ezer forint feletti értékű eszközeinek vagyonkezelője is az irányító vármegyei intézmény lesz.
Főként a daganatos betegek széles körét érintheti kellemetlenül – írta meg a Népszava –, hogy ezen a téren a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő helyét egy új közalapítvány veszi át. Ezt a változtatást a lapnak szakértők korábban „nem túl kedvezőnek” ítélték. Becslések szerint egyébként a daganatos betegek 10 százaléka ezen az úton jut terápiához.
 

Szorosabb kontroll alá kerülnek az orvosok


Az új szabályoknak megfelelően az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál kialakítanak egy olyan egységes beléptető rendszert, amely videó arckép azonosításon alapul. A javaslat indoklása szerint így egységesen nyomon követhetővé válik az intézményekbe a belépés, a kilépés és benn tartózkodás. Az ezzel nyert adatokat mindössze egy évig kezelhetik a munkáltatók.

Az elfogadott törvény rendelkezik arról is, hogy október 1-től Budapesten is az Országos Mentőszolgálat működteti a háziorvosi és gyermekorvosi ügyeletet. Továbbá kiterjesztik a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokat. Eddig csak 18 éves korig voltak kötelezőek az egészségügyért felelős miniszter rendeletében előírt szűrővizsgálatok, mostantól a miniszter korhatár nélkül előírhat kötelező szűrővizsgálatokat.

Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár az IME Egészségpolitika és egészségügyi rendszerek budapesti konferenciáján – számolt be a 24.hu – azt mondta, miniszteri rendeletekben határozzák meg, mely szűrések lesznek kötelezőek. Azt azonban nem részletezte, milyen következményei lesznek annak, ha valaki nem vesz részt rajtuk. Az alapítványi változtatással kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy ugyanúgy a gyógyszertárakba és a kórházakba szállítják majd a gyógyszereket ugyanazok a szállítók. A Batthyány-Strattmann László Alapítvány csak kezelője lesz a költségvetési keretnek.

Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok