Nehezén éledhet a lakáshitelezés

Már készülnek az április szabályokra a bankok

2012. január 25. A végtörlesztés körüli fejlemények, a lakáshitelesek rossz tapasztalatai és a kamatszint jelentős emelkedése alaposan megviselte a lakáshitelezést. A tavaszra rendre felbukkanó akciókra nem sok teret hagynak majd az április elsején életbe lépő szabályok, bár a bankok szerint azért lenne miben versenyezni (persze ha akarnának).

Az idén a tavasz sem igazán hozhat fellendülést a lakáshitelezésben. A jelenlegi gazdasági környezetben   nem várunk éles versengést,  a várakozások szerint a bankszektor visszafogja a hitelkihelyezéseket, részint a megnövekedett kockázatok, részint a szigorúbb tőkekövetelmények teljesítése érdekében - mondták el az Ersténél. Az MKB-nál valamivel optimistábbnak tűnnek, de valamennyi fellendülést csak az új támogatott konstrukciók megjelenése révén várható ingatlanpiaci mozgásoktól várnak.

Amennyiben egyébként a bankok küzdeni akarnának az ügyfelekért (amire jelenleg nem sok jel mutat), erre a jelzálogkölcsönöknél a korábbinál csekélyebbek lesznek a lehetőségek az április elsejével hatályba lépő törvénnyel. Ebben amellett, hogy előírják a referenciakamat kötelező alkalmazását, megtiltják például a kezdeti kamatakciókat. Pedig az utóbbi években elsősorban ezen a téren igyekeztek kitűnni a bankok.

A CIB - hangsúlyozták a hitelintézetnél - eddig is törekedett az átlátható árazásra, úgyhogy nem kínált szerződéskötéskor kedvezményes időszakra akciós kamatot, ami megtévesztő lehet az ügyfél számára. A kezdeti díjakra és költségekre nem vonatkozik majd a megkötés, így inkább ezen a téren várható több akció. Az OTP-nél azt emelték ki, hogy az elmúlt időszakokban a hitelt nyújtó pénzintézetek többségénél már nem volt jellemző sem a kezelési költség felszámítása, sem az akciós kamatok biztosítása. Az új szabályozás szerintük emiatt inkább a különböző pénzintézeti ajánlatok egységesebb összehasonlítási lehetőségét növeli.  A K&H-nál úgy vélik, a verseny az árazásban és a szolgáltatás minőségében (gyorsaság, ügyfélkiszolgálás) és a kockázati feltételekben lehet.

Nagyon magasak a kamatok

A mostani kamatkörnyezet nem teszi könnyűvé a helyzetet. A végtörlesztés előtt körülbelül 10 százalékos teljes hiteldíjjal (THM) lehetett lakáskölcsönhöz jutni, ez ma már 14-17 százalék. A THM értékének két százalékpontos emelkedése ötmillió forintos, 20 éves futamidejű hitelnél - mondták el a CIB-nél -a törlesztőrészletet 13 százalékkal növeli. Ez a CIB-nél konkrétan azt jelenti, hogy a szeptemberi 47 ezer forintos havi teher 53,3 ezer forintra emelkedett.  A Budapest Banknál is ugyanennyi volt az induló érték, ami a tíz százalék feletti pénzpiaci kamatláb (16 százalékos THM) mellett 65,5 ezer forintra nőhetne.

Ilyen körülmények között kérdés, hogy vezetik majd be a bankok az új szabályozásban az egészen hosszú távra (5, illetve 10 éves állampapírpiaci hozamokhoz kötött) szóló kamatozást.  Az MKB-nál ezzel kapcsolatban csak annyit mondtak, hogy a felkészülést már megkezdték, a változásokról (új termék bevezetése/meglévő termékek módosítása) azonban valamennyi piaci körülményt figyelembe véve döntenek majd.  Az Erste is készül a törvény hatályba lépésére, de úgy látják, a hosszabb kamatperiódusú termékek bevezetése a jelenlegi rendkívül éles kilengéseket produkáló pénzpiaci környezetben nem indokolt, illetve nem előnyös az ügyfelek szempontjából (mivel aki ilyen hitelt vesz fel most, az hosszú évekre "beragadhat" egy magas kamaton).  Így gondolhatják az OTP-nél is,ahol elmondták: hosszú távú kamatprognózist jelen helyzetben igen nehéz meghatározni. Az UniCredit 3/5/10 éves kamatperiódusú termékei már most is eleget tesznek az áprilisban hatályba lépő szabályozásnak - emelték ki a banknál. Mint hozzátették, a törvény előírásainak megfelelően a referencia kamatos termékek fejlesztése folyamatban van.