Már kétezer forint felett a fizikai átlagórabér

2024. április 22. Az idei első negyedévben első alkalommal lépve át a 2 ezer forintos szintet a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – állapította meg a Trenkwalder. A növekedés az egy évvel korábbihoz képest közel 16 százalék. A felsőbb bérkategóriákban mérsékeltebb, de szintén kétszámjegyű volt a bérnövekedés százalékos üteme.

Az idei első negyedévben 2 061 forint volt – derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. Ez a szint 15,9 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában mért 1 779 forintos értéket. A földrajzi bontást tartalmazó statisztikák azt mutatják, hogy a legtöbb régió fizikai átlagórabérei között nincsen jelentős eltérés, ez az érték egy viszonylag szűk, 1800-2000 forint közötti sávban mozog. Lefelé Észak-Magyarország lóg ki kissé 1700 forint körüli szintjével. felfelé pedig a Közép-Dunántúl, illetve Közép-Magyarország és a főváros ugrik ki a mezőnyből: előbbi régióban 2200 forint már az órabérek átlagos nagysága, miközben utóbbi területeken ez az érték immár elérte a 2750 forintot szintet is.

A Moore Hungary ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. A 800 ezer és 1,2 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2024 első negyedévében átlagosan 10,3 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva. 

Az országos szinten már több mint 60 ezer főt foglalkoztató üzleti szolgáltatóközpontok (BSC-k) középvezetői esetében a fenti szellemi foglalkozású középvezetői átlagtól is kissé elmaradó, 9,6 százalékos béremelést hajtottak végre az elmúlt év során a Moore Hungary adatai szerint. Jól mutatja a BSC-szektor munkaerőpiaci vonzerejét, hogy ez a béremelkedési ütem is elegendő volt az aktuálisan szükséges létszámnövelés eléréséhez: míg a kilépési forgalom másfél százalék alá esett, a belépési forgalom százalékos mértéke meghaladta a 8 százalékot is.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok