Már vittek külföldre bankszámlákat az illeték miatt

2012. október 24. A tranzakciós illeték hatására a nagy cégek közül már többen külföldre vitték a bankszámlájukat – mondta el Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára. Ezzel jelentős, egyébként magyar folyószámlán tartott összegek is távozhatnak, ami tovább mélyítheti majd azt a hitelezési válságot, amivel a magánszemélyek is kénytelenek szembesülni.

Ügyfelek számára is hasznos banki fogalomtárat adott ki a Magyar Bankszövetség, amit az érdeklődők a honlapjukon is megtalálhatnak – hangzott el a szervezet tájékoztatóján. Rövidesen a fogalmak között keresni is lehet majd. A kétszintű bankrendszer 25 éves évfordulóját tanulmánykötettel is „ünneplik” a bankárok. Ebből és Kovács Levente főtitkár által szóban elmondottakból sem rajzolódik ki túl rózsás kép.

A lakossági ügyfelek (így olvasóink is, mint az több levélből is kiderült) úgy érzik, ha a hazai bankoknak nem megy jól, az nekik inkább használ, mint árt. Ez egyáltalán nincs így, bár az kétségtelen, hogy a hatások meglehetősen áttételesek. Néhány folyamat azonban elég világosan jelzi, hogy a közlejövőben sem a betétesek, sem a hiteligénylők nem számíthatnak kedvező fejleményekre.
A tranzakciós illeték hatására a nagy cégek közül már többen külföldre vitték a bankszámlájukat – mondta el Kovács Levente. Ezzel jelentős, egyébként magyar folyószámlán tartott összegek is távozhatnak. Tovább megy tehát lefelé a hitelezés negatív spirálja. A főtitkár szerint a vállalati hitelek egy százalékos csökkenése a GDP fél százalékpontos szűkülését jelenti. Az MNB ugyan „csak” 0,2 százalékpontos visszaeséssel számol, de a jelenlegi sokszereplős piacon a jegybank által kalkulált magatartás (a bankok belátják, hogy a várható negatív következmények ellen kell hatniuk) nem érvényesülhet.

A szektorban a betét/hitel arány a válság előtti 170 százalék feletti szintről már mostanra 116 százalékra esett, de a folyamatnak még nincs vége. Mint arról korábban már írtunk, az ajánlott betéti kamatok mértékét nagyban meghatározza, hogy mennyire van egy hitelintézetnek szüksége pénzre. Kovács szerint a céges betéteknél még 15 százalékos csökkenés is jöhet, de ez a kihelyezéseket is visszafogja. Amennyiben pedig a cégek a napi munkájukhoz szükséges pénzt (forgóeszköz hitel) sem feltétlenül kapják meg, annak a termelés látja a kárát. Mindenestre több munkahelyről vagy akár a munkahely megtartásáról, pláne fizetésemelésről ilyen körülmények között nehéz lenne álmodozni.


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok