Mától már állami a babakötvény

2012. október 1. Ma hatályba lépett a babakötvény szabályozásának új rendje. Több bank már kondíciós listájában is jelzi a módosítást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem értékesítenek a hitelintézetek Start-számlát.

A babakötvényre kínált jelenlegi banki kamatoknak, a konstrukció részleteinek és a mostani változásoknak itt nézhet utána.
Számításaink szerint a bankok most mintegy 20 milliárd forintot kezelhetnek a Start-számlákon (népszerű nevén babakötvény). Ezt az állományt megtarthatják, de új számlát a szülők már csak a kincstárnál nyithatnak az újszülötteknek. Pontosabban ezt a lehetőséget már nem csak nekik, hanem a 2006. előtt (ekkortól létezik az életkezdési támogatás) születetteknél is megnyitották. Eltörölték a korábban érvényes évi 120 ezer forintos befizetési korlátot is. Utóbbit a bankoknál levő számlákkal rendelkezők is kihasználhatják, ha gyermeküknek adómentesen akarnak spórolni. Persze csak akkor, ha ezt az összeget a csemete nagykorúságáig nélkülözni képesek.

A bankok többsége nem várja a megtakarítási kedv fellángolását, a CIB és a Budapest Bank azonban számít némi megugrásra. Az állam nyilvánvalóan nagyon is kalkulál azzal, hogy ez az intézkedés is fűti az állampapírok értékesítését. Mint portálunk érdeklődésére a Magyar Államkincstárnál elmondták: bármilyen állampapír, így az igen vonzó (inflációhoz kötött hozamot biztosító) Prémium is elhelyezhető a Start-számlán.


Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok