Mától napon belül utalhatunk

2012. július 2. Mától a fizetésünk az utalás napján megérkezik a számlánkra, és naponta többször is kaphatunk pénzt. A napközbeni átutalás július 1-jétől üzemel, a buktatókra azonban érdemes figyelni.

Mától elegendő az esedékesség napján utalni, és a megkapott pénzt ugyanazon a napon fel lehet majd használni. A napon belüli elszámolás az eddig fennálló egy munkanapnyi kamatveszteséget is megszünteti. A bankok vállalják, hogy a befogadástól számított 4 órán belül a kedvezményezett számlájára érkezik az átutalt pénz.
Naponta öt (kétóránként egy) elszámolási ciklus lesz. A pénzmozgás tehát villámgyorssá válik, de mindez magával hoz néhány jelenséget, amire fontos figyelni. Lehetővé válik például, hogy valaki, miután elindított egy átutalást, akár a számláján levő teljes összeget kártyával elköltse. Ebben az esetben viszont, hacsak nem érkezik a számlára újabb pénz, az átutalási megbízás nem teljesül. 
Fontos megnézni, hogy az aznapi teljesítésnek mi a végső határideje, ez ugyanis bankonként eltérő. A végső határidő után (például este vagy hétvégén) benyújtott tételeket csak a következő munkanap reggelén fogják terhelni, így azok addig is az ügyfél számára kamatoznak. 
A „4 órás szabály” nem vonatkozik a csoportos beszedésekre (csob), tehát a közüzemi díjak fizetésére és a devizautalásokra sem. Minden pénzforgalmi szolgáltató maga dönti el, hogy a nem elektronikusan benyújtott megbízásokra is kiterjeszti-e a napközbeni átutalás lehetőségét. Ahogy a megbízások napi határideje is változó lesz.

Kapcsolódó anyagok