Nagyot nőttek az éven túli hozamok az állampapírpiacon

Meggyötörte a március a hazai kötvényalapokat

Fotó: Pixabay
2024. április 11. Márciusban nagyot nőtt az éven túli állampapírok hozama, ami nem tett jót a kötvényalapok árfolyamának. Főként a hosszúkötvény-alapoknál ismét megjelentek a mínuszos hozamok a három hónapos időtávon, noha az éves teljesítményük még mindig nagyon szépen alakul.

Márciusban kisebb mértékben csökkentek a hozamok az amerikai állampapírpiacon, míg az európai hozamokban nagyobb csökkenést láthattunk. A Fed friss iránymutatása nem változott lényegesen a decemberihez képest, a döntéshozók apróbb feljebb tolódás mellett jellemzően továbbra is 75 bázispontnyi kamatvágást mutatnak év végéig. Powell Fed-elnök sajtótájékoztatóján nem aggódott a makacsabbnak tűnő infláció miatt, erre az üzenetre a piac némi hozamcsökkenéssel reagált.

Az EKB is gyakorlatilag megerősítette, hogy júniusig nem kezdik meg a kamatvágást; egyébként sem szolgáltak meglepetéssel. Az amerikai hozamok néhány bázisponttal csökkentek, a tízéves 4,20 százalékra, miközben az európai hozamokban kissé nagyobb, 5-15 bázispontnyi volt a mérséklődés a hónapban – írja az OTP Alapkezelő havi portfoliójelentésében.

A japán jegybank a kiszivárogtatásokkal hangolt várakozásoknak megfelelően mínusz 0,1 százalékról 0 százalékra emelte irányadó kamatát, és csökkenti az eszközvásárlásait. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy támogató marad, és nem nyilatkozott további kamatemelési szándékokról, ezért a jen tovább gyengült a bejelentésre. A svájci jegybank az inflációs kilátások javulásával indokolva – és az erős frank által ösztökélve – meglepetésre 1,75 százalékról 1,5 százalékra vágott, ezzel nagyobb gyengülésbe lökve a svájci frankot.  (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)A török jegybank a várakozások többségét meglepve 50 százalékra emelt. A lengyel jegybank nem változtatott az 5,75 százalékos kamaton, a cseh jegybank pedig a vártnak megfelelően, 50 bázisponttal 5,75 százalékra vágott.

Mi történt a hazai állampapírpiacon márciusban?

Az uniós források ügyében az Európai Parlament per indításáról döntött a Bizottsággal szemben, mert megalapozatlannak látja a magyar források részleges felszabadításáról hozott decemberi döntést. A politikai és jogi következmények elhúzódhatnak. A piac idegesen reagált a hírre, a forint újból 396 közelébe gyengült, a hozamok emelkedtek. A jegybanktörvény módosítása miatt az MNB által hangoztatott függetlenségi aggályok március közepén még egy lapáttal rátettek erre, egy nap alatt közel 400-ig ugrott az euró árfolyama, és a hónap hátralévő részében sem tudott érdemileg 395 alá erősödni.

Az MNB 75 bázisponttal 8,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot. Noha az inflációs prognózist is lejjebb, 2024 átlagában 3,5-5 százalékra módosították, továbbra is szigorú monetáris politikát láttak szükségesnek. Az erősödő kockázatkerüléssel indokoltan a második negyedévtől lassítani tervezik a kamatcsökkentés ütemét, és a korábban megjelölt 6-7 százalékos sáv felső felében látták reálisnak az év közepi alapkamatszintet, ami megfeleltethető három 0,5 százalékpontos kamatcsökkentésnek. Az árfolyam stabilitásának kiemelt fontosságát hangsúlyozva az importált infláció alacsonyan tartását kulcsfontosságúnak ítélték – írja az OTP Alapkezelő.

Mi történt a kötvényalapoknál?

A forint gyengélkedése a hozamokra is rányomta bélyegét. Míg az éven belüli állampapír-piaci hozamok néhány százalékponttal csökkentek, az éves már 5 százalékponttal nőtt. De a legkiugróbb a hároméves és az ötéves hozam megugrása volt. Az előbbi 58 bázisponttal 6,79 százalékra ugrott, míg az ötéves 66 bázisponttal 6,73 százalékra emelkedett. A 10, 15 éves és 20 éves hozamok pedig 30-32 bázisponttal emelkedtek.

A pénzpiaci alapok hozama kis mértékben csökkent, míg a rövidkötvény-alapoké már nagyobb mértékben megsínylette a történteket. Itt a háromhavi hozamok lefeleződtek, az éves hozamok is csökkentek, de még így is 12-16 százalék között szóródnak.

Látványosabb árfolyamcsökkenést és hozameséseket a hosszúkötvény-alapoknál láthattunk. Itt 3 hónapos távon már megjelentek a mínuszos hozamok, azonban az éves teljesítményük még mindig kiemelkedő, 17-19 százalék között szóródik.

A kötvényalapok 2024. március 28-i részletes hozamát itt találja.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!Szerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok