Meghosszabbították a lakossági kamatstopot

2024. június 20. A kormány úgy döntött, hogy 2024 végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot – jelentette be a Nemzetgazdasági minisztérium (NGM). Az intézkedés az adósoknak a bevezetésétől 2024. június 30-ig terjedő két és fél év alatt összesen 266 milliárd forintos megtakarítást jelentett.

A lakossági kamatstopot a kormány 2022. januárban vezette be. Az intézkedést ezután többször kibővítették és meg is hosszabbították. Most újra meglépték a határidő kitolását. A lakossági kamatstop az NGM bejelentése szerint a kormány döntése alapján 2024 végéig lesz hatályban.
A jegybanki alapkamat jelenleg 7 százalék, a 3 hónapos pénzpiaci kamat (Bubor) pedig 6,87 százalék. Az állampapírok irányadó kamata – amire még az év elején az NGM lecserélte volna a Bubort – 3 hónapra 6,31 százalék. A kamatstopban a 3 havi Bubort 2,02 százalékon rögzítették. 
A kamatstop intézkedés a bevezetésétől 2024. június 30-ig terjedő két és fél év alatt összesen 266 milliárd forintos megtakarítást jelentett az adósoknak. A lakossági kamatstop – hangsúlyozta a tárca – jelenleg is mintegy 300 ezer családot véd a magas kamatokkal szemben, a kamatstoppal védett fennálló tőketartozás értéke pedig meghaladja az 1.250 milliárd forintot. 

A kamatstop meghosszabbítását az NGM a nehéz gazdasági helyzettel indokolja. Ez szerintük persze semmiképpen sem a kormány, hanem a „koronavírus-járvány, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók” miatt következett be.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok