Végtörlesztés: csökken és drágul a hitelkínálat

Mégis hosszabbítanak a bankok

2011. december 29. A végtörlesztési utolsó pillanataiban, előzetes jelzései ellenére, mégis több bank hajlandó arra, hogy meghosszabbítsa az ügyfélfogadás idejét. A hitelnyújtók listája közben alaposan megcsappant, helyenként pedig, ha a kiváltó kölcsönt nem folyósítják az idén, az adósnak magasabb terhekkel kell szembesülnie.

Már csak a mai és a következő fél nap áll rendelkezésre, hogy a devizaadósok jelezzék bankjuknál végtörlesztési igényüket. Mivel egy ilyen nyilatkozat leadásának semmilyen negatív következménye nem lehet, azt tanácsoljuk, hogy azok is adják be, akik jelenleg nem látnak semmilyen esély arra, hogy valóban rendezni is tudják kölcsönüket. A hátralevő egy hónap alatt akár be is következhet valamilyen kedvező fejlemény. Továbbra is azt gondoljuk azonban, hogy a lottónyereményhez hasonló esélye lehet ehhez forinthitelt kapni. Eleve nem érdemes azonban feladni ezt sem (különösen a közszolgálati dolgozók bízhatnak).

Devizahitel kiváltásához egyébként egyre kevesebben nyújtanak kölcsönt. Kiszállt az FHB, a Kéthely és Vidéke, valamint a Savaria takarék is. A Raiffeisennél már több mint egy százalékponttal magasabb teherrel kell szembesülnie annak, aki nem tudja a hitelt 30-áig felvenni. A Zirci takarék „csak" a felárat emeli fél százalékponttal. Az FHB hangsúlyozta portálunknak, hogy december 27-étől felfüggesztették ugyan a kifejezetten kiváltásra szolgáló kölcsönüknél a kérelmek befogadását, de január 2-ától új termékkel jönnek ki. Erről azonban még semmilyen részletet nem tudunk. Gyanítjuk viszont, itt is drágulás következik majd be.

Több órát kell helyenként várakozni

A bankok mindenesetre legalább az igények befogadásánál engedékenyebbé váltak a korábbinál. Nem meglepő, hiszen olvasóink azt jelezték, több órát is kell várakozni. A CIB tudatta portálunkkal: legforgalmasabb fiókjai ma a munkanapnak megfelelő szokásos nyitvatartási renden felül - kifejezetten a végtörlesztési kérelmek befogadása érdekében - a felmerülő igényekhez mérten, szükség esetén hosszabbított nyitva tartással állnak az ügyfelek rendelkezésére. Az utolsó napon, december 30-án egységesen délig fogadják az ügyfeleket a CIB fiókjai. A hitelintézetnél azonban hangsúlyozták: a végtörlesztési kérelmek törvényi határidőn belüli befogadása érdekében, amennyiben az szükséges, ekkor is rugalmassá teszik a nyitva tartást.

Hasonló eljárást ígér a Budapest Bank is, ahol szintén elismerték: a végtörlesztési határidő közeledtével a korábbiakhoz képest határozottan nőtt az érdeklődők száma.  A bankfiókok nyitva tartásán nem változtatnak, de azokat az ügyfeleket, akik a normál nyitva tartás ideje alatt érkeznek a fiókba, a zárórán túl is kiszolgálják. A K&H bankfiókjaiban – tudtuk meg – a végtörlesztéssel kapcsolatos ügyfélérdeklődés folyamatos. Jelenleg a fiókok itt is a megszokott munkarenddel, létszámmal üzemelnek, de a hitelintézetnél azt ígérik, hogy szükség esetén módosítanak álláspontjukon.

A karácsony előtti napokban – mondták el az UniCreditnél – már érzékelhető volt a végtörlesztés iránti érdeklődés fokozatos emelkedése, és erre számítunk a következő pár napban is. Ők, állításuk szerint, a végtörleszteni szándékozó ügyfeleik gyors és hatékony kiszolgálását előzetes időpont-egyeztetéssel és az ügyféltéri munka hatékony szervezésével oldják meg. Mint hozzátették: éppen ezért a kiszolgálás a korábbinál nagyobb érdeklődés mellett is folyamatos. (Megjegyezzük, előzetesen a CIB-nél is lehet időpontot kérni.)

A devizaalapú hitelek végtörlesztését az UniCreditnél eddig több mint ötezer ügyfél kérelmezte. Ezt a K&H 11 ezer ügyfele igényelte. Közülük nyolcezer esetben már le is zárult a folyamat (mint a banknál elmondták: a végtörlesztett állomány 45 milliárd forintot tesz ki). A K&H azzal kalkulál, hogy végül 20 százalékos lehet a részvételi arány, ami azt jelenti, hogy a pénzintézetnél a 87 ezer érintettből (ez 590 milliárd forintnyi hitelt jelent) összesen 17 ezren élnek majd a végtörlesztés lehetőségével.