Mégis jöhetnek az uniós pénzek

2012. május 31. A kormány óriási sikerként értékeli az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a Gazdaság és Pénzügyminiszterek Tanácsa (Ecofin) június 22-i ülésén vonja vissza a kohéziós alapból Magyarországnak járó támogatások részleges felfüggesztésére vonatkozó korábbi döntését – közölte a nemzetgazdasági tárca.

Olli Rehn gazdasági-pénzügyi bizottsági alelnök külön tartott sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint elmondta: a magyar intézkedési tervek ismeretében indítványozza a brüsszeli bizottság a fegyelmező célú döntés visszavonását. Rehn ugyanakkor Magyarországot is felsorolta azon uniós tagországok között, ahol az Európai Bizottság súlyos makrogazdasági egyensúlyhiányt tapasztal. Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense szerint rövid távon kedvező, hosszú távon azonban kedvezőtlen megállapításokat tett az EB Magyarországról szóló jelentésében.

A hír mindenképpen kedvező, hiszen pályázati tanácsadók szerint a megvonás közvetlenül érinthette volna a lakossági és vállalati energiahatékonysági projektek finanszírozását. Gond viszont – amire az LMP hívta fel a figyelmet –, hogy az uniós pályázati pénzek lehívásában hazánk éppen nem jeleskedik. Nem elég, ha nem apasztják a forrásokat, azokat fel is kell tudni használni.

Kapcsolódó anyagok