Tíz százalékos kamattal is hízhat a babakötvény

Megugrottak a Start-számlák

2012. január 16. Tavaly már majdnem minden második újszülöttnek nyitottak Start-számlát - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból. A növekedés aligha független attól, hogy a kamatok emelkedése a majdani pályakezdést is nagyban segítheti majd.

Mindez azonban, mint azt már korábban kiszámoltuk önmagában meglehetősen csekély összeget hoz. Nem ez a helyzet viszont akkor, ha valaki maradéktalanul kihasználja a még megnyerhető állami támogatást - és persze a növekvő összegre elérhető kamatokat. Ehhez azonban Start-számlát kell nyitni.  Ezt megteheti a szülő a kincstárnál is. Befektetésként a lakosságnak kínált kötvények választhatók, amelyeknek a hozama mélyen alulmúlja azokat az értékeket, amelyekről a legutóbbi kibocsátásoknál hallhattunk. Ide reményeink szerint várhatóan elhelyezhető lesz viszont az a hároméves 9,3 százalékos kamatozással induló államötvény is, amely követi az inflációt.

A kincstár nem számít fel semmilyen költséget, de ez a szolgáltatók többségénél is így van. A bankok között több is akad, ahol most is nagyon jól fialnak a Start-számlák. Nem mindenütt van azonban ez így. Tavaly október óta nagyot változott a kamatkörnyezet, amit helyenként követtek, másutt viszont nem. Változatlanul ugyanazt a feltételt kínálja ma is a K&H, a Volksbank és az UniCredit is. A többségnél viszont a jegybanki alapkamathoz kötik, mennyit is adnak a csemetéjük jövőjéhez gyűjtő szülőknek.  A Start hozama igen erősen szóródik - 4,5 százaléktól 10 százalékig. Az UniCredit egyébként azzal, hogy nem változtatott, csak korábbi nagyon jó helyezését vesztette el, az itt alkalmazott hét százalékos kamat még mindig a mezőny felső részén tartja a bankot. Különösen azért, mert itt negyedévente írják jóvá a kamatot (a kamat tehát már az adott évben kamatozik, szemben az éves periódust alkalmazók gyakorlatával). (A konstrukcióról és az ajánlatokról itt találja a részleteket.)

 

A Start-számlák kedveltségében alapvető változást hozott az előző év.  Míg ugyanis 2010-ben csupán az újszülöttek alig több mint 27 százalékának nyitottak ilyen számlák a szülők, tavaly már majdnem minden második babánál megtették ezt.  Kizárólag 2011-nek köszönhetően az életkezdési támogatás bevezetése óta születetteknek már közel harmada (ez körülbelül 330 ezer babát jelent) rendelkezik Start-számlával.  Csak tavaly mintegy kétmilliárd forintot helyeztek pluszban el ezekre. Fejlődésre még mindig lenne tér, hiszen míg a kincstár ez idő alatt 60 milliárdot, a szülők 15 milliárdot fizettek.