Start-számla: eltűnt a kétszámjegyű kínálat

Megvágták a babakötvény kamatát

2012. február 14. Holnaptól már nem akad olyan babakötvényhez kapcsolt konstrukció, amelynél kétszámjegyű lenne a kamat. A meghökkentően jó ajánlat visszavonása azonban az egyetlen változás (a friss kínálat itt olvasható). A kedvezőtlen kamatozású Start-számlákból ki lehet szállni, bár előtte érdemes tisztázni, pontosan mit tartalmaz a korábban aláírt szerződés.

A Fókusz Takarékszövetkezet február 15-étől a korábbi (a kínálatban extrém módon magasnak számító) 10 százalék helyett 8 százalékos kamatot fizet a Start-számláknál. A hitelintézetnél a jegybanki alapkamat felett kínált három százalékpontos felárat egy százalékpontra csökkentik.  A takaréknál megtudtuk: a kiemelkedő kamat bevezetési időszakra szólt. A babakötvényes konstrukciót 2006-ban öt százalékpontos felárral indították, ez 2010-ben csökkent háromra.

Mint az azenpenzem.hu ügyfélként való érdeklődésére elmondták, jelentős volt az érdeklődés a Start-számlák iránt, ennek fenntartása érdekében pedig elképzelhető, hogy a jövőben ismét emelik majd a kamatot. Ezt azonban már különböző egyéb szolgáltatások igénybevételéhez kötnék. Kiemelték: ha a régebbi startos ügyfelek váltani szeretnének (ami egyébként nem tűnik logikusnak, hiszen még az új kamat is a legmagasabb a piacon), akkor a számla áthelyezésének időpontjáig jóváírják az időarányos kamatot. Ugyanígy jár el a Budapest Bank (BB) is. A CIB a számla megszűnésének hónapjára nem fizet kamatot.

A szolgáltató leváltható, de érdemes tájékozódni

Portálunkhoz érkezett olyan jelzés, hogy a számla áthelyezésénél az egész éves kamatot bukták. A termékleírásoknál ilyen utalásra nem bukkantunk. Sokat mondó lehet ugyanakkor, hogy az OTP még az üzletszabályzatban sem ejt szót arról: a babaszámla áthelyezhető. Az viszont kiderül az okiratból, hogy bár a kamatot évente írják jóvá, havonta kiszámítják. A szolgáltatóváltásról másutt is hallgatnak, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne áthelyezni a számlát. Azokat, akik elégedetlenek, kifejezetten bíztatunk is a módosításra (persze a ma kiemelkedően jó kamat nem biztos, hogy holnap is az lesz). Egy ilyen lépés előtt azonban érdemes pontosan tisztázni, milyen időszakra bukhatjuk a kamatot. A Start-számláknál ez különösen azért fontos, mert a kamat jóváírását egészen eltérő periódusokban alkalmazzák a bankok. Ez pedig - mint arról már korábban írtunk - azt is jelentősen befolyásolja, mennyit hoz valójában a gyermeknek félretett összeg.

A BB-nél egyébként részletesen tájékoztatnak arról, hogyan lehet szolgáltatót váltani. A választott új számlavezetőtől szándéknyilatkozatot és ígérvényt várnak. Amint ezt megkapják, öt munkanapon belül elindítják a BB-nél vezetett Start-számlán levő összeg áthelyezését. Az MKB az új szolgáltató által kiállított számlanyitási igazolást kér azoktól, akik váltani akarnak. A banknál a Startot összekapcsolják az úgynevezett Gondoskodó számlával, ezt pedig a transzfer önmagában nem szűnteti meg, külön fel kell tehát mondani. Persze általában is érdemes figyelni arra, hogy ne hagyjunk használatlan számlákat különböző szolgáltatóknál, előfordulhat ugyanis, hogy csak évek múlva hallunk erről, amikor egy hatalmas összeget követelnek például az időközben felgyűlt vezetési, zárlati és hasonló díjakért.

Ha startszámlás gyermek külföldön telepszik le, akkor az addig számlaszerződés nem szűnik meg, de a kint lakás időtartamára nem jár támogatás, és a számlán befizetés sem írható jóvá.

Kapcsolódó anyagok