Tartós lekötésnél az állammal már nem is próbálnak versenyezni

Megzuhantak a betéti kamatok

Fotó: Az én pénzem
2012. szeptember 13. A jegybanki kamatcsökkentésnek sokáig nem tudtak ellenállni a tartós betétekre kínált kamatok sem. Jelentős visszavágás is akad, de az új pénzért emelést is láthatunk. A babakötvénynél nyoma sincs annak, hogy ringbe szállnának a bankok az állam ellen. A normál betétkamatoknál folytatódik a lemorzsolódás.

A tartós betéti számláknál (tbsz) a korábbi tapasztalatok szerint a bankok kiemelten jó feltételekkel igyekeztek ide vonzani a megtakarítók pénzét. Mintha azonban a hitelintézetek felhagytak volna azzal, hogy az állammal szálljanak versenybe. Itt és a babakötvénynél is. Míg ugyanis hosszú távra (3, 5 év) a Prémium államkötvény 9,5 százalékot ad, a banki kínálatban nyolc százalék is csak egy akad, de az is csak az új pénzeknél érhető el egyetlen évre. Mint arról már írtunk, az eseti akciókkal vigyázni kell, kérdés ugyanis, lejáratkor is akad-e vonzó konstrukció. Az AXA öt évre korábban ajánlott 8,5 százaléka mostanra hét százalék alá esett (a tbsz-re kínált kamatokat itt nézheti meg).

Az FHB nagyon bízhat a kamatcsökkentés folytatódásában, a tbsz látra szóló kamatánál ugyanis új kondíciókat tett közzé. Alapkamathoz kötötték, ki mennyit kaphat pénzére. Összegtől függően, de minden sávban a korábbinál magasabb az elérhető kamat. Ha pedig a jegybanki kamatcsökkenés nagyon beindulna, akkor sem fizetnek kevesebbet 0,25-1,50 százaléknál. (Ez 4 százalékos irányadó kamatnál lépne be, amitől még igen messze vagyunk).

A babakötvénynél – itt szeptember végén alapvetően megváltoznak a szabályok - az alapkamathoz kötött kondíciókat automatikusan lejjebb vitte a jegybanki kamatcsökkentés. Ezen a téren a CIB és az UniCredit ajánlata emelhető ki (a kamatjóváírás ütemezése miatti különbség szinte teljesen elmossa a két bank kamatánál az eltérést). Rossz hír lehet a pénzüket ott tartó szülőknek, hogy a Budapest Bank szeptember 24-étől 0,25 százalékkal vág a táblázatunkban (ezt és a babakötvényről a részleteket itt nézheti meg) szereplő kamatból.


Egyre kevesebbet hoznak a banki megtakarítások


A normál bankbetéteknél (ezt itt kalkulálhatja) sem túl rózsás a helyzet a pénzüknek banknál helyet keresők számára. Az OTP Bank szeptember 10-től a normál lekötött betéti kamatokat csökkentette. A legnagyobb lakossági bank eddig sem vitte túlzásba a lekötött betétre fizetett kamatot, most azonban kezd átcsúszni a láthatatlan kategóriába az ajánlata, ugyanis 2,5 millió forint alatt mindössze 1,25 százalékot fizet. Az akciós ajánlataihozviszont most nem nyúlt hozzá. Így a korábbinál még fontosabb, hogy a betétesek odafigyeljenek a lekötések lejáratára, és akciós kamatokkal kössék újra.

A Budapest Bank szeptember 7-től mérsékelte a lekötött betéti kamatokat a jegybanki csökkentésnek megfelelően. A CIB ezen a héten lépett. Míg az elmúlt hónapok során a bankok többsége apró lépésekben mérsékelt, a CIB sokáig tartotta az akciós kamatokat. Most viszont az MNB-nél nagyobb ütemben vágott, az akciós ajánlatait ugyanis 0,5-0,75 százalékponttal csökkentette.  Az Unicredit 0,1-0,5 százalékponttal mérsékelte az akciós kamatokat. A normál lekötött betétek kamatát pedig 0,3 százalékponttal vitte lejjebb. Így akción kívül lekötött összegtől és a futamidőtől függően 4 és 4,7 százalék között fizet a bank.


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok