Mérgezhetnek ezek az élelmiszerek!

2019. február 18. Nemzetközi riasztás alapján két kínai élelmiszerre is figyelmeztetést adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az őrölt gyömbér és az ízesített tofu határérték felett tartalmaz káros anyagokat.

A holland hatóság határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirkeízesítésű tofus chili olajban – tudatta a Nébih. A termék Hollandián keresztül több mint 15 uniós országba, köztük hazánkba is eljutott. Az epoxidált szójaolaj (ESBO) olyan lágyítószer, amely a termék fedelének tökéletes lezárásához használt műanyag tömítőanyagból oldódhat ki, és ezzel belekerülhet az élelmiszerbe. A termék rövidtávú fogyasztása nem okoz kockázatot, azonban a Nébih elővigyázatosságból kéri, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el!
A termékekről további részleteket a Nébih honlapján találhat.
A Kínából származó őrölt gyömbérben határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek. Az alapanyag Németországon keresztül került az Unió piacára, majd több feldolgozón és elosztón keresztül Spanyolországból szállítottak belőle hazánkba is. A gondot Írországban fedezték fel. A Nébih a gyömbér esetében is azt kéri, hogy aki vásárolt a termékből, ne fogyassza el!

A policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) – írta le a Nébih – több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek főként a szerves anyagok tökéletlen égése során különböző ipari folyamatokban keletkeznek. A környezetben tartósan megmaradnak, genotoxikus rákkeltő tulajdonságuk miatt az emberi szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A PAH vegyületek közé tartozik a benzo(a)pirén is.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok