Kilenc magánnyugdíjkassza még talpon

Millió felett az egészségpénztárak

A pénztárak látlelete meglehetősen ellentmondásos
2012. május 24. Az egészségpénztári tagok száma a szektor fennállás óta először meghaladta az egymilliót, miközben az önkéntes nyugdíjkasszáknál folytatódott a lemorzsolódás. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) első negyedéves számaiból az is kiderül, hogy a magánnyugdíjpénztárak az idén már „csak” 212 millió forint veszteséget könyveltek el.

A magánnyugdíjpénztárakban (manyup) az állami rendszerbe ismételten megnyitott visszalépési lehetőség után összesen 74,4 ezer tag maradt – tette közzé gyorselemzésében a PSZÁF. Rajtuk az előzetes adatok szerint kilenc pénztár osztozik (a visszalépettek tagsági jogviszonya május végén szűnik majd meg, így az adattáblák még nem tartalmazzák a változást). Mint a felügyelet megállapítja: a mostani visszalépésekkel még tovább nőtt az egy tagra jutó számlaegyenleg (a nagy visszaléptetési menetnél is ugyanezt a jelenséget lehetett tapasztalni).  Három kassza kivételével mindegyik veszteségesen működött. Az idei első három hónap során egyébként – derül ki az adatokból – a magánpénztárak működési vesztesége 212 millió forint volt (szemben az előző évi közel hatmilliárddal).

A tagi számlákon mindkét pénztártípusnál csekélyebb összeg állt rendelkezésre március végén az egy évvel korábbinál. Ez különösen az egészségkasszák létszámgyarapodása tükrében nem túl kedvező fejlemény. Magyarázatul szolgál, hogy az ep-tagok kiadásai 2009. óta rendre meghaladják a befizetések teljes összegét.
Az önkéntes pénztáraknál egyre erőteljesebben látszik az eltérő fejlődési tendencia. Míg az egészségkasszák (ep.) mind népszerűbbé válnak, a nyugdíjtakarékosság visszaszorul. A PSZÁF elemzése szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak (önyp.) taglétszáma egy negyedév alatt 15 ezer fővel csökkent (a végelszámolás alatt álló pénztárak taglétszámával korrigálva). A szolgáltatásban részesültek és kilépők együttes száma emelkedett, miközben az új belépők száma elmaradt mind az egy évvel korábbitól, mind a tavalyi év átlagától. Az ep. taglétszám közben március végére átlépte az egymilliót. Közel 52 ezer fő lépett ugyanis ide újonnan be.

Önkéntes pénztárak
2012. I. negyedév
 Önyp.Ep.
Létszám (ezer fő)1245,51025,3
Tagdíj (mrd Ft)17,110,6
Vagyon (mrd Ft)841,850,5
Forrás: PSZÁF-adatok
A válság előtti utolsó „békeidőszakhoz” (2008. harmadik negyedéve) képest 2012. első negyedévének végére az önyp. szektor 161 ezer tagot veszített, míg az ep. több mint kétszázezret nyert. A felügyelet azonban úgy látja, hogy a nyugdíjkasszákat nem viselte meg a végtörlesztés.

Mint megállapítják: a szolgáltatási kifizetések ugyan emelkedtek, de a 10 éves várakozási idő lejárta utáni kifizetés nem nőtt. Az ezen a címen kivett 10,7 milliárd forint nem érte el még a 2011. évi átlagos negyedéves kifizetés (12,9 milliárd) nagyságát sem. A számok alapján kedvezőnek tűnik még, hogy az egyéni befizetések aránya a nyugdíjpénztáraknál már majdnem eléri az 50 százalékot. A munkáltatói juttatások visszaszorulásával így egyre inkább teret nyer a valódi öngondoskodás.Ez a takarékosság azonban valószínűleg alacsonyabb összegű, mint az egykor meghatározó céges befizetés.Kapcsolódó anyagok