A pénz után a brókercégek is kifelé kacsintgatnak

Mit csinálnak a gazdag magyarok?

Fotó: Az én pénzem
2012. szeptember 4. A svájci UBS-nél már magyarul intézhetik ügyeiket a nagyon gazdagok. Nem csoda, hiszen a társasághoz az idén éppen tőlünk érkezett térségünkből a legtöbb pénz. Megkapargatva, az adóamnesztia hatása is másként néz ki, mint amit a hivatalos kommunikáció sugall. Akad brókercég, amely úgy döntött: nem vár a csodára, követi külföldre a magyar pénzt.

A KBC brókercég kisbefektetők körében végzett felmérése szerint a magyar tőzsde iránt két éve még 83 százalék, most 80 százalék érdeklődik. Minden második megkérdezett jelezte, hogy belátható időn belül külföldi befektetést tervez. A gazdagok körében – mint az a nyáron tartott harmadik privátbankári konferencián kiderült – igen csak mások a szokások.  Móró Tamás, a Concorde Értékpapír igazgatója szerint kifejezetten komoly rábeszélésre lenne szüksége egy vagyonos ügyfélnek, hogy hajlandó legyen magyar részvényt vásárolni. A legnagyobb gond azonban (mint a szakemberek egymás közötti beszélgetéseiből érzékelhető) nem az, hogy a tehetősek a hazai befektetésektől, hanem mintha magától az országtól fordultak volna el.

Miközben a vagyonosok biztonságra törekszenek (akár az elérhető hozam kárára is), a kisebb pénzekkel rendelkező magyarok közül sokan mind vadabb módon próbálnak extraprofithoz jutni. A szóbeszéd szerint a kínai pilótajátékban is vastagon beszálltak honfitársaink, és a devizakereskedésre buzdító platformok sem véletlenül szaporodnak gomba módra. A KBC felmérésében ugyan az ilyen ügyletek kedveltsége két év alatt 29 százalékról 15 százalékra esett, de ez csak azt bizonyítja, hogy náluk riadtak sokan vissza (vagy bukták el így pénzüket). A forex piacban remek lehetőséget látók inkább mintha sokasodnának, ők ráadásul előszeretettel nem ismert és jegyzett brókercégekkel szerződnek.
A magyar piaci szereplők egyértelműen tagadják, hogy akár az év elejei pánik idején is nagyobb összegek távoztak volna tőlük. Ha mondják, nyilván így is van. Az is igaz viszont, hogy a svájci UBS-nél mostanra már bárki (már ha elég pénze van ahhoz, hogy szóba álljanak vele) magyarul intézheti ügyeit. A társaságnál ráadásul az idén az első félévben (tehát nem csak az év elején) az újonnan a feltörekvő piacokból érkezett pénzeknél a magyarok vezettek. A fejlett nyugati szolgáltatóknál – mondta el a Bank Gutmann igazgatósági tagja, Baki Zoltán – a közép-kelet-európai, illetve a keletről jövő vagyonok generálnak igazán bevételeket. Köztük persze a magyarok pénze.

A hazahozott pénz is gyorsan távozhatott


Korábban büszkén hozták nyilvánosságra, hogy az adóamnesztia keretében (10 százalék megfizetésével legalizálni lehetett a kint tartott pénzeket) 36 milliárd forintot hoztak haza a gazdagok.  Az MKB privátbanki vezetője, Katona Ildikó szerint kérdés, hogy ebből mennyi jelent meg ténylegesen a magyar bankszámlákon. Ezt az összeget ugyanis a befizetett adó alapján számolták vissza. Sokan csak az adót fizethették be, mások pedig ugyan hazahoztak valamennyi pénzt, de 1-2 hónap múlva úgy, hogy még néhány befektetésre sem sikerült rábeszélni őket, vissza is transzferálták az értékpapírokat. Katona szerint, ha a magyar piacon sikerülne elterjeszteni, hogy a ciprusi bankok bajban vannak, akkor pillanatok alatt 100-200 milliárd is hazaszaladna.

A bizalmat azonban, úgy tűnik, egyelőre sikeresen csak a magyarországi kilátások tekintetében sikerült megingatni. Annyira, hogy akad szolgáltató, amely úgy döntött: ő megy az ügyfélvagyonok után. Parádi-Varga Tamás, az SPB vezérigazgatója ezzel indokolta, hogy nemrégiben úgy döntöttek: létrehozzák az SPB luxembourgi vagyonkezelőt. Parádi-Varga  nem hiszi ugyanis, hogy a Magyarországról távozott pénz jelentős része belátható időn belül visszatérne. Ahogy fogalmazott: alapvetően a külföldi piacon igyekeznek azt a magyar ajkú csoportot megcélozni, amely jelenleg nem hazai szolgáltatóval dolgoztat külföldön.

A Concorde még az idén elindul a román piacon. Az alapkezelő vezérigazgatója, Bilibók Botond nem gondolja, hogy román ügyfelekre könnyen szert tehetnének. Szerinte azonban a magyar anyanyelvűek ott is szeretnek magyarul beszélni.


Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok