Már most ütik a disznók a csirkéket
2015. december 1.
A magyar lakosság fogyasztása a statisztikai hivatal (KSH) frissen megjelent kiadványa szerint tavaly már megközelítette a 2008-as szintet. Arról, hogy a hazai családok étkezése miként is alakult az elmúlt években, kissé mintha ellentmondásosak lennének az adatok. A sertéshúsnak mindenesetre már az áfacsökkentés előtt sikerült teret nyernie.
A háztartások életszínvonalát elemző friss statisztikai kiadvány (a teljes átfogó elemzést itt találja) főbb megállapításai között az első, hogy a magyar háztartások helyzete 2014-ben összességében javult. Különösen éppen a (mások szerint nem létező) középosztályban. Ezzel összhangban a fogyasztás is szépen bővült; a KSH szerint: az elmúlt két év növekedése elég volt ahhoz, hogy a 2014-ben mért 908 ezer forintos egy főre jutó fogyasztási kiadás megközelítse a 2008-as válság kirobbanásakor mért szintet.
Már közhelynek számít, hogy az összkiadáson belül az élelmiszerre fordított költések alacsonyabb aránya egy ország, egy régió kedvezőbb életszínvonalára utal. A KSH végig is veszi, hogy 2000-től 2005-ig az „életszínvonal emelkedésével összefüggésben” az élelmiszerre és alkoholmentes italokra fordított kiadások aránya a háztartások költségvetésében 29,1 százalékról 22,6 százalékra esett. Majd kiderül: a rezsicsökkentés jótékony hatásaként a háztartásban fogyasztott élelmiszerekre tavaly az összkiadás 23,1 százaléka jutott.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO körülbelül egy hónappal ezelőtt hozta nyilvánosságra azt a hatalmas vihart kavaró tanulmányt, amiben rákkutató intézete arra jutott, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, ami „valószínűleg" a vörös húsra is igaz (ide sorolták – többet között – a sertést is). A Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) azonnal tudatta: az európai húsfeldolgozó ipar szakmai szervezete, amelynek tagja a Hússzövetség is, határozottan elutasítja és félrevezetőnek tartja ezt a rákkockázati besorolást. Közzétettek olyan adatokat is, hogy a magyar sertéshúsfogyasztás a múlt század 80-as éveinek végén még 43 kg volt fejenként.
Lenne tehát még hová (vissza)fejlődni. A kormányzat mindenesetre igyekszik ezt ösztönözni, hiszen jövőre a húsfélék közül egyetlenként a sértés áfája 27-től 5 százalékra csökken. Nyilvánvaló, hogy sokat jelent az ár, így nem mindegy, hogy a sertéshús és a baromfi – hogy a legegészségesebbnek tartott halról ne is beszéljünk – árának aránya miként változik. Lehet, hogy itt már nagyon nagy a jólét, de tartani lehet attól, hogy a leggazdagabbak és a nagyon tudatos fogyasztók kivételével másokat alacsonyabb árral még olyanra is sikerül rászoktatni, amit amúgy nem kevésbé vennének.
Örömmel tudatta viszont a KSH, hogy „az életszínvonal javulásával összefüggésben mára egy új típusú fogyasztói magatartás elterjedésének vagyunk tanúi, amelynek jelei egyre markánsabban megmutatkoznak”. Mint leírták, „az emberek egyre inkább megengedhetik maguknak, hogy étteremben fogyasszanak, a munkaebédek, a családi ünnepségek, partik házon kívüli megrendezése növekvő körben válnak az életforma részévé". Több mint négyszer többet költött a lakosság egy főre jutóan ezekre a tételekre, mint az ezredfordulón. Ugrásszerűen megnőtt a házhoz szállított ételekre fordított kiadások nagysága is. Ezt 2006-ban mérték először a statisztikusok, és azóta több mint tizenegyszeresre emelkedett az erre fordított összeg fejenként.
Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!
Szerző: B.Varga Judit
Címkék: fogyasztás, KSH, sertés, csirke, életszínvonal, vendéglátás
Mit eszik a magyar?
Fotó: Azénpénzem
A háztartások életszínvonalát elemző friss statisztikai kiadvány (a teljes átfogó elemzést itt találja) főbb megállapításai között az első, hogy a magyar háztartások helyzete 2014-ben összességében javult. Különösen éppen a (mások szerint nem létező) középosztályban. Ezzel összhangban a fogyasztás is szépen bővült; a KSH szerint: az elmúlt két év növekedése elég volt ahhoz, hogy a 2014-ben mért 908 ezer forintos egy főre jutó fogyasztási kiadás megközelítse a 2008-as válság kirobbanásakor mért szintet.
Már közhelynek számít, hogy az összkiadáson belül az élelmiszerre fordított költések alacsonyabb aránya egy ország, egy régió kedvezőbb életszínvonalára utal. A KSH végig is veszi, hogy 2000-től 2005-ig az „életszínvonal emelkedésével összefüggésben” az élelmiszerre és alkoholmentes italokra fordított kiadások aránya a háztartások költségvetésében 29,1 százalékról 22,6 százalékra esett. Majd kiderül: a rezsicsökkentés jótékony hatásaként a háztartásban fogyasztott élelmiszerekre tavaly az összkiadás 23,1 százaléka jutott.
Jelen körülmények között szinte viccesnek tűnik, hogy a nemzetgazdasági tárca uniós támogatással kampányt indított a halfogyasztás növeléséért. Ehhez egy portált (ezt itt találja) létre is hoztak. A beharangozóban leírták: Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás alig 5,2 kilogramm, ami nem egészen egyötöde az európai uniós átlagnak. Felmérés szerint a magyarok 8,2 százaléka soha, közel 11,1 százaléka pedig évente csupán egyszer eszik halat vagy halból készült ételt. A halat hetente fogyasztók aránya 12,6 százalék.
Ha tényleg azért juthatott több kajára, mert olcsóbb lett a háztartási energia, akkor hogy is van azzal az életszínvonallal? De ezt inkább hagyjuk! Érdemes megnézni, miből és hogyan is fogyasztottak többet 2014-ben a magyar háztartások. Ellentmondás szerintünk ezen a téren is akad. Szintén hüvelykujj szabály, hogy a „gazdagodás” egyik fokmérője például a gyümölcsfogyasztás növekedése lehet. Nos, ez éppen csökkent tavaly 2013-hoz képest (lásd táblázatunkat). Megugrott viszont a sertéshús részaránya. Megugrott az ételrendelés, a vendéglői étkezés
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO körülbelül egy hónappal ezelőtt hozta nyilvánosságra azt a hatalmas vihart kavaró tanulmányt, amiben rákkutató intézete arra jutott, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, ami „valószínűleg" a vörös húsra is igaz (ide sorolták – többet között – a sertést is). A Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) azonnal tudatta: az európai húsfeldolgozó ipar szakmai szervezete, amelynek tagja a Hússzövetség is, határozottan elutasítja és félrevezetőnek tartja ezt a rákkockázati besorolást. Közzétettek olyan adatokat is, hogy a magyar sertéshúsfogyasztás a múlt század 80-as éveinek végén még 43 kg volt fejenként.
Lenne tehát még hová (vissza)fejlődni. A kormányzat mindenesetre igyekszik ezt ösztönözni, hiszen jövőre a húsfélék közül egyetlenként a sértés áfája 27-től 5 százalékra csökken. Nyilvánvaló, hogy sokat jelent az ár, így nem mindegy, hogy a sertéshús és a baromfi – hogy a legegészségesebbnek tartott halról ne is beszéljünk – árának aránya miként változik. Lehet, hogy itt már nagyon nagy a jólét, de tartani lehet attól, hogy a leggazdagabbak és a nagyon tudatos fogyasztók kivételével másokat alacsonyabb árral még olyanra is sikerül rászoktatni, amit amúgy nem kevésbé vennének.
Örömmel tudatta viszont a KSH, hogy „az életszínvonal javulásával összefüggésben mára egy új típusú fogyasztói magatartás elterjedésének vagyunk tanúi, amelynek jelei egyre markánsabban megmutatkoznak”. Mint leírták, „az emberek egyre inkább megengedhetik maguknak, hogy étteremben fogyasszanak, a munkaebédek, a családi ünnepségek, partik házon kívüli megrendezése növekvő körben válnak az életforma részévé". Több mint négyszer többet költött a lakosság egy főre jutóan ezekre a tételekre, mint az ezredfordulón. Ugrásszerűen megnőtt a házhoz szállított ételekre fordított kiadások nagysága is. Ezt 2006-ban mérték először a statisztikusok, és azóta több mint tizenegyszeresre emelkedett az erre fordított összeg fejenként.
Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!
Az élelmiszer-fogyasztás mennyisége (fő/év) | ||
---|---|---|
Megnevezés | 2013 | 2014 |
Cereáliák, kg | 82 | 78,1 |
ebből: kenyér, kg | 40,9 | 36,9 |
péksütemény, kg | 10,4 | 11,3 |
Húsfélék, kg | 52,6 | 53,6 |
ebből: sertéshús, kg | 14,8 | 16,0 |
baromfihús, kg | 17,1 | 16,9 |
Tojás, db | 139 | 133 |
Tej, liter | 48,6 | 46,5 |
Olaj és zsiradék, kg | 16,4 | 15,6 |
Gyümölcs, kg | 40,2 | 38,8 |
Burgonya, kg | 27,5 | 26,4 |
Zöldség (burgonyán kívül), kg | 47,9 | 48,9 |
Cukor, kg | 14,2 | 13,6 |
Forrás: KSH |
Házon kívüli étkezés* (forint/év/fő) | |||
---|---|---|---|
Megnevezés | 2000 | 2006 | 2014 |
Büféáruk | 1 436 | 3 181 | 4 268 |
Vendéglői étkezés | 1 876 | 4 881 | 7 665 |
Munkahelyi étkezés | 3 580 | 5 617 | 4 949 |
Ételek házhoz szállítása | n.a. | 545 5 | 988 |
* italfogyasztás nélkül Forrás: KSH |
Szerző: B.Varga Judit
Címkék: fogyasztás, KSH, sertés, csirke, életszínvonal, vendéglátás
Kapcsolódó anyagok
- 2017.02.09 - Jöhet a hal és a vadhús áfacsökkentése
- 2016.08.05 - Hosszú lesz az ide dinnyeszezon
- 2016.07.05 - A kormány nagy béremelési mutatványa
- 2016.04.14 - Jövőre már itt a Kánaán!
- 2016.02.24 - Nőtt a társadalmi szakadék
- 2016.02.04 - A sokasodó kormányablakok mindenre jók lesznek
- 2016.01.15 - Így trükköztek a sertéshús árával
- 2015.12.24 - Ünnep: volt jobb, de sokkal rosszabb is
- 2015.12.09 - Még magyarabb sört iszik majd a magyar
- 2015.12.02 - Most épp a halak izgatják a kormányt?
- 2015.11.22 - Mit hoz a nyugdíjemelés?
- 2015.10.06 - Hol a szegénység mostanában?
- 2015.09.09 - Furcsa játék a rezsiköltségekkel
- 2015.08.13 - Vesszük az okostelefont, mint a cukrot
- 2015.07.22 - Ahogy a csökkenő kereset nőhet
- 2015.07.12 - Hol a legjobb nyugdíjasnak lenni?
- 2015.05.15 - Parlament előtt az adótörvények
- 2015.05.03 - Egészség: csak néhány országban rosszabb nálunk
- 2015.04.27 - Mennyibe kerülhet a sertéshús?
- 2014.10.23 - Az áfacsökkentés drágulást hozott
- 2014.07.10 - Már itt van nekünk a Kánaán?
- 2012.08.21 - Hús, kenyér, tojás: mennyi juthat az asztalra
További kapcsolódó anyagok