Már most ütik a disznók a csirkéket

Mit eszik a magyar?

Fotó: Azénpénzem
2015. december 1. A magyar lakosság fogyasztása a statisztikai hivatal (KSH) frissen megjelent kiadványa szerint tavaly már megközelítette a 2008-as szintet. Arról, hogy a hazai családok étkezése miként is alakult az elmúlt években, kissé mintha ellentmondásosak lennének az adatok. A sertéshúsnak mindenesetre már az áfacsökkentés előtt sikerült teret nyernie.

A háztartások életszínvonalát elemző friss statisztikai kiadvány (a teljes átfogó elemzést itt találja) főbb megállapításai között az első, hogy a magyar háztartások helyzete 2014-ben összességében javult. Különösen éppen a (mások szerint nem létező) középosztályban. Ezzel összhangban a fogyasztás is szépen bővült; a KSH szerint: az elmúlt két év növekedése elég volt ahhoz, hogy a 2014-ben mért 908 ezer forintos egy főre jutó fogyasztási kiadás megközelítse a 2008-as válság kirobbanásakor mért szintet.

Már közhelynek számít, hogy az összkiadáson belül az élelmiszerre fordított költések alacsonyabb aránya egy ország, egy régió kedvezőbb életszínvonalára utal. A KSH végig is veszi, hogy 2000-től 2005-ig az „életszínvonal emelkedésével összefüggésben” az élelmiszerre és alkoholmentes italokra fordított kiadások aránya a háztartások költségvetésében 29,1 százalékról 22,6 százalékra esett. Majd kiderül: a rezsicsökkentés jótékony hatásaként a háztartásban fogyasztott élelmiszerekre tavaly az összkiadás 23,1 százaléka jutott.

Jelen körülmények között szinte viccesnek tűnik, hogy a nemzetgazdasági tárca uniós támogatással kampányt indított a halfogyasztás növeléséért. Ehhez egy portált (ezt itt találja) létre is hoztak. A beharangozóban leírták: Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás alig 5,2  kilogramm, ami nem egészen egyötöde az európai uniós átlagnak. Felmérés szerint a magyarok 8,2 százaléka soha, közel 11,1 százaléka pedig évente csupán egyszer eszik halat vagy halból készült ételt. A halat hetente fogyasztók aránya 12,6 százalék.
Ha tényleg azért juthatott több kajára, mert olcsóbb lett a háztartási energia, akkor hogy is van azzal az életszínvonallal? De ezt inkább hagyjuk! Érdemes megnézni, miből és hogyan is fogyasztottak többet 2014-ben a magyar háztartások. Ellentmondás szerintünk ezen a téren is akad. Szintén hüvelykujj szabály, hogy a „gazdagodás” egyik fokmérője például a gyümölcsfogyasztás növekedése lehet. Nos, ez éppen csökkent tavaly 2013-hoz képest (lásd táblázatunkat). Megugrott viszont a sertéshús részaránya.

Megugrott az ételrendelés, a vendéglői étkezés


Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO körülbelül egy hónappal ezelőtt hozta nyilvánosságra azt a hatalmas vihart kavaró tanulmányt, amiben rákkutató intézete arra jutott, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, ami „valószínűleg" a vörös húsra is igaz (ide sorolták – többet között – a sertést is).  A Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) azonnal tudatta: az európai húsfeldolgozó ipar szakmai szervezete, amelynek tagja a Hússzövetség is, határozottan elutasítja és félrevezetőnek tartja ezt a rákkockázati besorolást. Közzétettek olyan adatokat is, hogy a magyar sertéshúsfogyasztás a múlt század 80-as éveinek végén még 43 kg volt fejenként.

Lenne tehát még hová (vissza)fejlődni. A kormányzat mindenesetre igyekszik ezt ösztönözni, hiszen jövőre a húsfélék közül egyetlenként a sértés áfája 27-től 5 százalékra csökken. Nyilvánvaló, hogy sokat jelent az ár, így nem mindegy, hogy a sertéshús és a baromfi – hogy a legegészségesebbnek tartott halról ne is beszéljünk – árának aránya miként változik. Lehet, hogy itt már nagyon nagy a jólét, de tartani lehet attól, hogy a leggazdagabbak és a nagyon tudatos fogyasztók kivételével másokat alacsonyabb árral még olyanra is sikerül rászoktatni, amit amúgy nem kevésbé vennének.

Örömmel tudatta viszont a KSH, hogy „az életszínvonal javulásával összefüggésben mára egy új típusú fogyasztói magatartás elterjedésének vagyunk tanúi, amelynek jelei egyre markánsabban megmutatkoznak”.  Mint leírták, „az emberek egyre inkább megengedhetik maguknak, hogy étteremben fogyasszanak, a munkaebédek, a családi ünnepségek, partik házon kívüli megrendezése növekvő körben válnak az életforma részévé". Több mint négyszer többet költött a lakosság egy főre jutóan ezekre a tételekre, mint az ezredfordulón. Ugrásszerűen megnőtt a házhoz szállított ételekre fordított kiadások nagysága is. Ezt 2006-ban mérték először a statisztikusok, és azóta több mint tizenegyszeresre emelkedett az erre fordított összeg fejenként.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Az élelmiszer-fogyasztás mennyisége (fő/év)
Megnevezés20132014
Cereáliák, kg8278,1
ebből: kenyér, kg40,936,9
péksütemény, kg10,411,3
Húsfélék, kg52,653,6
  ebből: sertéshús, kg14,816,0
  baromfihús, kg17,116,9
Tojás, db139133
Tej, liter48,646,5
Olaj és zsiradék, kg16,415,6
Gyümölcs, kg40,238,8
Burgonya, kg27,526,4
Zöldség (burgonyán kívül), kg47,948,9
Cukor, kg14,213,6
Forrás: KSH
 
Házon kívüli étkezés* (forint/év/fő)
Megnevezés200020062014
Büféáruk1 4363 1814 268
Vendéglői étkezés1 8764 8817 665
Munkahelyi étkezés3 5805 6174 949
Ételek házhoz szállításan.a.545 5988
* italfogyasztás nélkül Forrás: KSH


Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok