Módosít az MNB, kilencmilliónál több a bankkártya

Fotó: Leéb Ádám
2012. október 16. Kilencmilliónál több volt a bankkártyát az előző évben – derült ki a jegybank (MNB) frissen módosított statisztikájából. A felülvizsgálat során kiderült, az eredeti jelentésben szereplőt több mint 75 ezerrel meghaladják a forgalomban levő plasztikok. A héten megjelenő jegybanki tanulmány szerint a magyar lakosság elektronikus fizetésre a bankkártyát tartja a legbiztonságosabbnak.

Az MNB felülvizsgálta a Magyarországon forgalomban levő kártyákról korábban közzétett adatait. Az új számok 2011-re már több mint kilencmillió bankkártyát jeleznek. A lakosság közel 8,5 millió plasztikkal rendelkezik. A frissített táblázatokból az is kitűnik, hogy az revízióra a MasterCard hitelkártyáknál került sor. Az összes használt creditcard így 1,3 millió darabra rúgott tavaly. (A korábbi statisztikákat még nem módosították, így az összehasonlításokkal csínján kell bánni.)

A bankoktól várják a tudást


A MNB Szemle néhány nap múlva megjelenő egyik tanulmánya egy olyan reprezentatív felmérés eredményét ismerteti, amely magyarázatot ad arra, miért ilyen sok a magánszemélyeknél levő plasztik. Mint kiderítették: a hazai lakosság a bankkártyát tartja a legbiztonságosabb elektronikus fizetési megoldásnak. A bankkártya biztonságosságáról való pozitív vélekedés közvetlenül a hagyományos fizetési megoldások, a sárga csekk és a készpénz biztonságossága után következik.

A szerzők megállapítják, hogy a biztonságérzet elsősorban az ismertséggel áll kapcsolatban, és azt persze erősítik a kedvező használati tapasztalatok. (Ezt támaszthatja egyébként alá egy másik jegybanki statisztika, ami azt mutatja, hogy a forgalomhoz képest elenyésző összegre rúgó kártyás visszaélésekből is csak minden hetedik forint terhelte az ügyfeleket.)

A szakértők egyébként arra jutottak, hogy az egyéb fizetési formák (átutalás, internet) előtöréséért a bankok tehetnék a legtöbbet. Az ezekkel kapcsolatos ismeretek átadását ugyanis a lakosság túlnyomó többsége a saját számlavezető bankjától várja.


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok