Most húsvétkor vehető utoljára kedvezőbb áron a sonka?
2022. április 7. Jelentősen drágulhat a sertéshús – állította Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke. Éder Tamás szerint a jobb minőségű húsvéti termékek a hosszabb érlelés miatt olyan sertésből készülhetnek, amelyet az év eleji drágulás előtt dolgoztak fel, így az ünnepi kínálatból még lehet viszonylag jó áron válogatni.A legfontosabb, legkeresettebb élelmiszerek kínálatában nőtt a magyar termékek aránya tavaly - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) osztályvezetője a Magyar Húsiparosok Szövetségének rendezvényén, az MTI beszámolója szerint. A Nébih vizsgálata szerint 2020-ban 70,5 százalék, 2021-ben 71,3 százalék volt az üzletekben a belföldi beszállítók termékeinek aránya. (A korábbi vizsgálatról részletesen itt írtunk.)
A rendezvényen bemutatott adatok a 10 legnagyobb üzletláncra kiterjedő, 2021 szeptembere és novembere közötti vizsgálat eredményei voltak. A Nébih 60 kiskereskedelmi egységben vizsgálta a legalapvetőbb élelmiszereket, többek között a csirke- és sertéshúst, húskészítményeket, tejet és tejtermékeket, tojást, mézet, zöldségeket, gyümölcsöket, konzerveket, befőtteket. Az ellenőrzött termékeket a hivatal szakemberei úgy válogatták össze, hogy a lehető legjobban reprezentálják a magyar élelmiszeripar kibocsátását. A hivatal az idén is tervez hasonló vizsgálatot.
Az ünnepi kínálat még más lehet
A GfK szintén a rendezvényen bemutatott összesítése szerint 2021 húsvétjára 3,2 millió háztartás 17,1 milliárd forint értékben összesen 7992 tonna sonkát, füstölt húst vásárolt, ami háztartásonként 2,5 kilogrammot, illetve 5400 forintot jelent. Úgy tűnik, nem csak ezt, hanem az ennél sokkal magasabb árat is megismerhetik majd a magyar vevők.
A rendezvényen ugyanis az is kiderült, hogy a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke a sertéshús további jelentős drágulására számít. Éder Tamás szerint nehéz lesz a következő hónapokban elfogadtatni az üzletláncokkal és a vevőkkel az áremelkedést, de mást nem lehet tenni, mert tönkremennének a húsfeldolgozók. A takarmánygabona, az energia, a logisztika, a csomagolás, a munkaerő tavaly is sokat drágult, az év első hónapjaiban pedig ismét nagyot ugrottak a költségek – sorolta a szakember.
Az érdekképviseleti vezető nem tartja kizártnak, hogy a drágulás miatt visszaesik a forgalom, illetve sokan az olcsóbb termékeket keresik majd, ezért egyre gyakrabban jelenhetnek meg a kínálatban a helyettesítő termékutánzatok, a külföldről behozott olcsó tömegáruk. Megjegyezte viszont, hogy most még más a helyzet. Mint kifejtette: a jobb minőségű húsvéti termékek a hosszabb érlelés miatt olyan sertésből készülhetnek, amelyet az év eleji drágulás előtt dolgoztak fel, így az ünnepi kínálatból még lehet viszonylag jó áron válogatni.
Szerző: Azénpénzem/MTI
Címkék: vásárlás, magyar, Nébih, drágulás, infláció, GfK, Magyar Húsiparosok Szövetsége, húsvét, sonka
Kapcsolódó anyagok
- 2022.06.30 - Már Pest és Veszprém megyében is tilos a tűzgyújtás
- 2022.04.13 - Hamis Pick szalámit árultak a Nagyvásárcsarnokban
- 2022.04.12 - Ismét találtak túlsózott sonkákat az ellenőrök
- 2022.04.08 - Az élelmiszerek 13 százalékkal drágultak márciusban
- 2022.04.06 - Ennyit költöttünk azonnal el a nagy osztogatásból
- 2022.03.30 - Sonka nélkül maradhat, aki nem lép időben
- 2022.03.29 - Már a Kifli is többe kerül majd
- 2022.03.24 - Már ötmillió feletti az online vásárlók száma
- 2022.03.18 - Húsvétra nagyot drágul a tojás
- 2022.03.11 - Nagyot drágultak az árstopos termékek helyettesítői
- 2022.02.15 - Rohantak költeni a plusz pénzt a magyarok
További kapcsolódó anyagok