Az akciók többsége véget ér még ebben a hónapban

Most sok az ingyenes áruhitel

2012. október 11. Már évek óta nem érzékelhető a karácsonyi roham az áruhitelezésben. Sőt, a számok azt mutatják, októberben a vevők lelkesebben visznek mindent részletre, mint az év utolsó két hónapjában. Alighanem idén sem lesz másként, most mindenesetre tömegével találunk éppen futó (lassan kifutó) akciókat.

Jelenleg szinte nem akad áruház, ahol ne lehetne legalább néhány terméket kamatmentes hitellel megvásárolni. Az idén meglepően sok a valóban nulla százalékos hiteldíjjal (THM) kínált kölcsön. Az akciók egy része azonban már a napokban kifut. A normál feltételű árukölcsönök többsége pedig az elmúlt hónapokban – a hitelkártyáknál tapasztalthoz hasonlóan – tovább drágult (a mostani kínálatot itt nézheti meg). Akad azonban kivétel is: a sokat reklámozott Cofidis áruhitelét is átalakította, egyúttal a kölcsön árát is lejjebb vitte. Itt is, mint több áruhitelezőnél, külön megfizettetik viszont, ha valaki nem banki átutalással, hanem csekken rendezi havi részletét.

Mit kínálnak az áruházakban?


A Praktikerben ma jár le a csökkentett kamatozású áruhitelekre vonatkozó akció. Ennek keretében a 79900 forinttól félmillióig kapható kölcsön után az eredetinél majdnem nyolc százalékponttal alacsonyabb hiteldíjat kellett fizetni. Olcsónak egyébként ezt a kölcsönt sem neveznénk, a teljes teher ugyanis még így is meghaladhatja a 35 százalékot. A Praktiker partnere a Budapest Bank (BB) persze ezt követően is kínál többféle áruhitelt is az áruházban. A Media Marktnál még ezen a héten lehet kamatmentesen részletre vásárolni. Kétszázezer forintig önrész sem szükséges, ennél nagyobb értékű árunál viszont 10-20 százalékot előre le kell tenni. A futamidő 15 hónap lehet. Telivér akcióról beszélhetünk viszont, így a hitel csak  megjelölt termékekre és a készlet erejéig szerezhető meg.

Nulla százalékos THM-et találhatunk még ennek a hónapnak a végéig a Bricostore áruházakban, a Bauhausnál pedig november ötödikéig tart egy ugyanilyen akció. Az Auchanban tízhónapos kamatmentes kölcsönt lehet igényelni október végéig. Ennek összege 25 ezertől kétmillió forintig terjedhet. Az áruházláncnál több hasonló akció is fut, nem árt azonban résen lenni, hiszen nem mindegyiknél nulla a hiteldíj. Kitűntetett nap náluk október 24-e, amikor minden termékre nulla százalékos THM-mal adott hitelt hirdettek. A Tescóban egyelőre záró határidő megjelölése nélkül a BB ad 69900-500000 forint közötti összegre tíz hónapos futamidővel kamatmentes kölcsönt. Amennyiben azonban valaki csekken törleszt, 1,2 százalékos éves díjat szednek. A THM viszont ebben az esetben is igen csekély, mindössze 2,2 százalékos.

A kereskedők iparkodása érthető. Így próbálják ugyanis fűteni a vásárlási kedvet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján azonban az áruhitelezés szabályosan megzuhant. A válság kitörése után még sikerült némi növekedést elérniük a finanszírozóknak, ezt követően azonban ütemes a csökkenés (lásd grafikonunk). A jegybanki számok egyébként azt is jelzik, hogy az utóbbi három évben már teljesen elmaradt a korábban megszokott év végi roham. A vevők októberben lelkesebben vittek mindent részletre, mint az év utolsó két hónapjában. Az óvatosabb eladósodást jelzi az is, hogy a bevásárló plasztikokkal (hitelkártyák) összeszedett tartozás tavaly decemberre az előző negyedév végéhez képest 220 millió forinttal, 12 milliárd forint alá, csökkent. Az idén további esés tapasztalható. A folyószámlákhoz kapcsolódó kártyáknál sem látszik, hogy a kártyatartozás az év végére nőtt volna.


Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok