Most válik igazán izgalmassá, mit lesz a kamatokkal

2024. május 21. Az előzetes várakozásoknak megfelelően 0,5 százalékponttal 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az új feltétel holnap lép hatályba. Szakember szerint a kamatdöntések izgalmas szakasza a következő hónaptól kezdődik.

Az MNB  Monetáris Tanácsa az előző hónaphoz hasonlóan 0,5 százalékponttal vitte lejjebb az alapkamatot. Az sem változott, hogy a kamatvágás az általános várakozásoknak megfelelő volt. Holnaptól így 7,25 százalék a jegybanki alapkamat. A kamatfolyosó alsó széle, az O/N betéti kamat ugyancsak 6,25 százalékra, a felső széle, az O/N hitel kamata szintén 0,5 százalékponttal 8,25 százalékra mérséklődik. 

A mostani 50 bázispontos döntés gyakorlatilag borítékolható volt – jelentette ki Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember úgy gondolja, hogy a kamatdöntések izgalmas szakasza a következő hónaptól kezdődik. Új impulzusok érik ugyanis majd – fejtette ki – a döntéshozókat és a befektetőket az inflációs fronton és a fejlett piaci jegybankok döntései következtében. 

Kiss szerint az infláció bázishatások miatt bekövetkező várható megugrása nehezíti, míg az  Európai Központi Bank (EKB) esetleges kamatvágása kedvezőbbé teheti a környezetet a magyar jegybank számára. Mindemellett a júniusi friss inflációs jelentés is kiemelt figyelmet érdemel majd, ebből ugyanis megtudhatjuk, milyen mértékű és milyen hosszú emelkedésre számít az MNB az inflációs pályában. Mint nyomatékosította: a befektetői döntések szempontjából a bejövő adatok mellett továbbra is a jegybanki kommunikáció lesz elsődleges.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok