Titkolják még a biztosítók az új, uniszex tarifákat

Nagyot drágul a nők életbiztosítása

2012. október 5. Csak december 22-én lát napvilágot az életbiztosítások új ára, de az bizonyos, hogy a nők jelentős drágulásra számíthatnak. A férfiaknak ugyanakkor valamelyest csökken majd a díj. A biztosítók morcosak az uniszex tarifák miatt.

A férfiak kevésbé járnak majd jól a december 22-től életbe lépő uniszex tarifákkal, mint amennyivel rosszabbul járnak majd a nők. Jelenleg ugyanis 60-40 százalék körüli a férfiak és nők aránya a halálesetre szóló, kockázati életbiztosítási szerződéssel rendelkezők között, a férfiak díja pedig másfél-kétszerese a nőkének. Az uniszex tarifák tehát nem a két nem díja között félúton lesznek majd, hanem attól fölfelé várható majd az árazásuk – mondta Paál Zoltán, a MABISZ életbiztosítási tagozatának elnöke. Jelenleg azonban senki nem akar becslésekbe bocsátkozni, mert minden biztosító december 22-én hozza nyilvánosságra az új árait. Így némiképp a kötelező gépjármű-biztosítási kampány díjhirdetésének izgalmára emlékeztet a mostani titkolózás.

Halandóbbak a férfiak


Az uniszex árazást (gender direktíva) azért kell bevezetni, mert az Európai Unió Bírósága szerint a férfiakra és nőkre eddig alkalmazott eltérő biztosítási díj nemi hovatartozáson alapuló megkülönböztetést jelent, ezért 2012. december 21-i hatállyal megszűnik. (Erről korábban itt írtunk.) Pedig egészen mostanáig az ügyfél neme az egyik legfontosabb kockázat-elbírálási szempont volt a biztosítási gyakorlatban. A férfiak halálozási kockázata például 70 éves korig több mint duplája a nőkének, és az egészségbiztosítási kockázatok is sok területen hasonló eltérést mutatnak. Ezt figyelembe véve a biztosítók képesek voltak a nőknek kedvezőbb díjú termékeket kínálni, mint a férfiaknak. Ha a nemek szerinti differenciálás eltűnik, azt helyettesíteni csak olyan, sokkal esetlegesebb, „változékonyabb” tényezőkkel lehetséges, mint a lakóhely, a táplálkozás, vagy például a jellemző szabadidős tevékenység. Ezekkel kapcsolatban jóval kevesebb statisztikai adat áll rendelkezésre, és mivel e sajátosságok sokkal inkább a privát szférába tartoznak, az ezekre való rákérdezés az ügyfelek egy részénél akár komoly ellenérzéseket is kelthet – mondta Paál.

A kötelezően előírt uniszex díjak így várhatóan éppen a kisebb kockázatú ügyfeleket fogják a biztosításoktól eltántorítani, vagyis a biztosítási csoportok kockázata nőni fog. Emellett az átállás jelentős plusz feladatokat is ró a biztosító társaságokra – tette hozzá.

A nőket sújtja


Az uniszex árazással éppen a nők kerülnek hátrányba majd, hiszen a befizetett biztosítási díjból kevesebbet kapnak vissza - éppen a jobb halálozási statisztikáknak köszönhetően - mint a férfiak. Paál ezt azzal érzékeltette, hogy Németországban a nemek szerinti árazással a férfiak a befizetett díj 94 százalékát, a nők 89 százalékát kapják vissza biztosítási szolgáltatással. Ugyanakkor az uniszex árazásnál a férfiaknál ez 103 százalékra nő, a nőknél pedig 67 százalékra csökken. tehát az új rendszer diszkriminálja a nőket. Ráadásul attól lehet tartani, hogy az unión kívülről érkező biztosító (akire nem vonatkozik a gender direktíva) jobb áron tud majd biztosítási ajánlatot tenni a nőknek, így a nők majd annál a cégnél kötnek szerződést, míg a férfiak a kedvezőbb díjú uniós biztosítónál, ahonnan majd elmaradnak a nők (akiknek kisebb a kockázata), tehát az felhajtja az árat.

Banyár József, a PSZÁF elnöki főtanácsadója szerint a biztosítások területén nem visz előre a nemek közti megkülönböztetés megszüntetése. Ráadásul a gender-direktíva összességében drágulást hoz, mert a biztosítók kezdetben tapogatózó árazást alkalmaznak majd, ami azt jelenti, hogy inkább biztosra mennek, azaz a várható ár fölé lőnek.


Az én pénzem véleménye:

Portálunk kérdésére, hogy a magyar életbiztosítások esetében a befizetett díj hány százalékát fizetik ki szolgáltatásként, nem kaptunk választ. Tekintettel arra, hogy Banyár József tanulmánya szerint drágák a hazai nem-életbiztosítások, ez valószínűleg igaz az életbiztosításokra is. A PSZÁF statisztikái szerint a befizetett díjnak csak 30 százalékát fizetik ki a biztosítók a halálesetre szóló életbiztosításokra, így azt gondoljuk, hogy távol vagyunk a német piac arányaitól, éppen ezért bőven marad játéktere a magyarországi biztosítóknak az árazás tekintetében. Így nem feltétlenül kellene a nők díját nagyon megemelni.

Példa a mai biztosítási díjakra:

(Korábbi cikkünkben a nemdohányzóknak adott ajánlatokat gyűjtöttük össze.)


35 éves, dohányzó (vagy korábban dohányzó) férfi és nő 10 millió forintos kockázati életbiztosításának díja 10 éves szerződésnél (forint) 
BiztosítóBiztosítás Férfi 
  Éves díjNegyedéves díjÉves díjNegyedéves díj
AegonTávlat/Vitál47472118686204015510
CIGKockázati2192654824236610592
ErsteKockázati2987074686808317021
GeneraliTestőr2328558214673111683
INGAmulett3180781655472314047
SignalKockázati3425685645671114177
UnionRizikó Extra3654991377398418496
UniqaKockázati2572964484953512348

Forrás: azenpenzem.hu gyűjtés a CLB Független Biztosítási Alkusz kalkulátora és biztosítók adatközlése alapján


Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok