Újabb és újabb trükköket találnak ki a csalók

Nagyot nőtt a szerelmet hazudó csalások száma

Fotó: clipart.com
2024. május 27. A bűnözők folyton változtatják, hogy milyen trükkökkel próbálják becsapni gyanútlan áldozataikat. Egy friss angol kimutatás szerint az Egyesült Királyságban tavaly 500 milliárd forintnál nagyobb értékben károsították meg a banki ügyfeleket, és új rekordot ért el a szerelmet hazudó, úgynevezett romatikus csalások száma.

A UKFinance az Egyesült Királyság több mint 300 pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó tagot tömörítő szakmai szervezete, amely folyamatos kutatásokkal segíti a jobb tájékozódást a pénzügyi világ változásait illetően. Legújabb jelentésük a pénzügyi csalásokat veszi górcső alá.

Amit ismerünk, az ellen harcolunk

A jó hír az, hogy a pénzügyi csalások összértéke tavaly kismértékben csökkent az Egyesült Királyságban, igaz, mindössze 4 százalékkal. Az ellopott összeg továbbra is milliárdos nagyságrendű, ugyanis 2023-ban 1,17 milliárd fontot tulajdonítottak el, ami több mint 500 milliárd forint. A bankok és más pénzügyi intézmények a saját ellenőrzéseik és eljárásaik segítségével további 1,25 milliárd fontnyi csalást hiúsítottak meg – azaz a beépített védekező kontrol mechanizmusok hatásosak is tudnak lenni.

Ez például ott is látszik, hogy a jól ismert trükkökről a pénzügyi szektor alaposan tájékoztatja ügyfeleit, ezért az ilyen jellegű csalások hatékonysága csökken. Így például a 2 évvel ezelőtti felfutáshoz képest mostanra jelentősen csökkent az olyan csalások száma és értéke, amikor a csalók a bank vagy a rendőrség munkatársainak adják ki magukat, és így verik át áldozataikat. Az intenzív tájékoztató kampányok („a bank sohasem kéri telefonon az Ön jelszavát”) eredményeképpen az ilyen csalások száma 37 százalékkal csökkent.

Szintén sokat segített, hogy egyre több intézmény áttért a megerősített ügyfél-azonosítási protokollokra (mint például a kétfaktoros azonosítás). Ennek köszönhetően is csökkent a magukat másnak kiadó csalók esélye arra, hogy bejussanak az áldozatok pénzügyi fiókjaiba, és ott saját maguk számára utalásokat kezdeményezzenek.

Ami új: jegyek és vásárlások

Vannak új trendek azonban, amelyek egyelőre még sikeresek, és amikre figyelnünk kell. Növekszik az online vásárlásokhoz köthető csalások száma, de nem a kártya adatokat lopják el, hanem egész egyszerűen magáról a vásárlásról szól a csalás. Ezek tehát nem a nagy és ismert webshopok informatikai háttere ellen elkövetett támadások, hanem egyszerű átverések, ahol a vásárlókat megtévesztik. Itt ritkán akár létező webshopok oldalait másolják le és ott kérik a gyanútlan vásárlóktól az adataikat, de mostanában még gyakrabban magánszemélyek árulnak különböző platformokon olyan árukat, amiket aztán sohasem juttatnak el a vásárlóhoz. Az ebbe a kategóriába tartozó csalások száma 12 százalékkal növekedett, hiszen több mint 232 ezer ilyen esetet jelentettek Anglia-szerte.

Ennek a csalásnak egy alfaja, amikor nem egy fizikai terméket árulnak a csalók (telefon, drága sportcipő, stb.), hanem koncert vagy sport rendezvényekre szóló belépőjegyeket. A hivatalos oldalakon már hónapok óta nem elérhető jegyeket a magukat üzéreknek kiadó csalók jó pénzért hirdetik a különböző oldalakon, de a fizetés megérkezése után gyakran nyom nélkül eltűnnek. Ennél talán még az a rosszabb eset, amikor látszólag küldenek jegyeket, azok azonban hamisítványok, amelyekkel a boldogtalan átvert károsultak hiába jelennek meg a beléptető kapuknál, lemaradnak életük nagy meccséről vagy koncertjéről.

Idén több esemény is lázban tartja az angolokat: a csatorna túloldalán megrendezendő foci EB és az olimpia illetve Taylor Swift európai koncertturnéja is vonzza a látogatókat. Mindegyikre óriási az érdeklődés, és a korlátozott számban elérhető valódi jegyek többnyire már hónapokkal ezelőtt elkeltek. Ettől függetlenül most is lehet próbálkozni nem hivatalos csatornákon vásárolni belépőket, csak persze itt nincs garancia arra, hogy nem verik át az embert. A Llyods bank ügyfelei eddig például közel 1 millió fontot veszítettek Taylor Swift koncertjegyeken, több mint 600 károsult jelentkezett eddig a pénzintézetnél.

Ami örök: a szerelem

A csalások egyre átgondoltabbak és megtervezettebbek, ezért néha nem könnyű felismerni őket és harcolni ellenük. Különösen nehéz ez akkor, ha nem csak az eszünket, hanem az érzelmeinket is célozzák a bűnözők. Folyamatosan növekszik a szerelmet hazudó csalások száma, tavaly új rekordot ért el ez a fajta bűncselekmény. Előző évhez képest 17 százalékkal nőtt a csalások száma, 2020-hoz képest pedig megduplázódott az esetszám. Figyelemreméltó az is, hogy az ilyen típusú megtévesztéseknél, amikor az áldozat azt hiszi, hogy az online partnere valóban gyengéd érzelmeket táplál irányába, nem egyszeri csalás a cél, hanem ismétlődő, hosszú időn át tartó átveréseknek lehetünk tanúi. Átlagban több mint 10 utalás történik egy-egy ilyen szerelemnek hazudott átverés során. A UKFinance képviselői szerint az áldozatok ilyenkor nem csak anyagi, de komoly érzelmi veszteséget is elszenvednek.

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!


Szerző: Szepesi László
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok