Nézze meg, mennyire nem éri meg kint felvenni valutát!

Nagyot ugrott a külföldi kártyás vásárlás

Fotó: Azénpénzem
2024. június 20. Csak most indul a nyaralási szezon, de a magyarok már az első negyedévben a korábbinál sokkal többet használták bankkártyájukat külföldön. Az egyik nemzetközi kártyatársaság felmérése szerint nálunk a régiós átlagnál magasabb arányban tervezik, hogy a határon túl kártyával, okostelefonnal vagy okosórával fizetnek.

A kártyás vásárlások száma és értéke az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikájából – belföldön 11,5, illetve 10,7 százalékkal nőtt. Ennél is dinamikusabban ugrott azonban meg a külföldi kártyás költés. A hazai kibocsátású kártyákkal a határon túl darabszámban 22,5, értékben 25,9 százalékkal többet vásároltak az ügyfelek. 

Mint az Azénpénzem.hu az adatsorokból kiszámolta: ugyanebben az időszakban a külföldi készpénzfelvétel darabszáma és értéke is csökkent. Legalábbis a betéti kártyáknál. A hitelkártyával ugyanis az idei első három hónapban 2023 első negyedéhez mérten 11 százalékkal többször csapolták meg a kinti bankjegykiadókat (ATM), azokból majdnem 8 százalékkal több valutát véve ki. Pedig ez nagyon nem éri meg. A hitelkártyás készpénzfelvétel esetében ugyanis az esetenként igen magas díj mellett még hitelkamatot is felszámolnak a bankok.

Külföldi hitelkártyás készpénzfelvétel
BankATM díjTeljes hiteldíj (%) 
CIB4,75%, min. 2469 Ft39,86*
Erste7,83% + 1295 Ft48,34-49,94
K&H4,62 %, min. 1238 Ft42,4-49,1
MBH3%, min. 904 Ft49,99
OTP2,85%, min. 2102 Ft47,8-50,2
Raiffeisen1,82%, min. 1148 Ft max. 4 622 Ft**35,4-38,7
Unicredit2,68%, min 1899 Ft38,75-40,37
*a CIB Kártyázó Maximum számlacsomag esetén 34,03% 
**Díjnyertes számlacsomag
Az adatok csak tájékoztató jellegűek
Forrás: Azénpénzem-gyűjtés

Azért is meglepő a hitelkártyások magatartása, mert a betéti bankkártyáknál szépen szorul vissza a készpénzfelvétel mennyisége és értéke is – a határokon belül és külföldön is. Az MNB tájékoztatása szerint az idei első negyedévben a készpénzfelvételi tranzakciók (fizetési kártyás és pénztári tranzakciókat is figyelembe véve) száma 2,7 értéke pedig 6,2 százalékkal csökkent 2023 első negyedévéhez képest. A készpénz befizetések száma ugyanekkor 1,9 százalékkal növekedett, értéke pedig 6,4 százalékkal csökkent.

Egy nemzetközi felmérés, amiben jól teljesítünk 


A külföldi kártyahasználat szezonja azonban igazából csak most indul majd be. A magyar utazók 84 százaléka kártyával, okostelefonnal vagy okosórával fizet majd a nyaralóhelyen – állapította meg a Visa. Ez pedig még a régiós 80 százalékos átlagnál is magasabb. Már ha feltétel nélkül elhisszük ezeket a számokat. A kételkedésre alapot adhat, hogy a nemzetközi kártyatársaság azt mérte, hogy az idén a magyarok 40 százaléka tervez külföldi nyaralást. A válaszadók fele akár két-három külföldi látogatásra is sort kerít – elsősorban a főszezonban. A többség Olaszországba, Horvátországba vagy Ausztriába szeretne ellátogatni.

Ezek a számok meglehetősen eltérnek egy korábbi felméréstől. Abból az derült ki, hogy legalább ötnapos külföldi utazásra legfeljebb minden ötödik magyar lát esélyt. A válaszadók 71 százaléka ezt pénzhiánnyal indokolta. A Visa azonban arra jutott, hogy 2023-hoz képest némileg csökkent azoknak a száma, akik elé az infláció és a megélhetési költségek emelkedése utazási akadályt gördít. Mint tudatták, ezt a mostani szezonra 23 mondta a tavalyi 26 százalék után.

A külföldi nyaralást tervező közép- és kelet-európaiak döntő többsége (75 százalék) a Visa felmérése szerint az indulás előtt dönt arról, hogyan fizet majd az út során. Ha olyan országba utaznak, ahol más pénznemben fizetnek, 53 százalékuk ugyanazt a kártyát tervezi használni, amelyet otthon is használ. A magyarok és a románok döntenek leginkább másik kártya használata mellett. A kártyahasználó hazai utazók 59 százaléka olyan kártyát választ az utazásához, amely többdevizás számlához kapcsolódik.
 
Megjegyezzük, szintén a friss jegybanki adatok szerint Magyarországon a forintszámlák száma közel 9,8 millió, devizaszámlából pedig összesen március végén 1,23 milliót vezettek a bankok. Ebben a számban pedig a magánszemélyek és a cégek is benne vannak.

Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok