Nem adóztatják majd a vagyonvesztést

2012. október 13. A parlamenthez már benyújtott jövő évi törvények szerint ezután végre nem kellene fizetni a vagyonvesztés után, vagyis abban az esetben, ha valaki drágábból olcsóbb lakásba költözik. Az öröklési, ajándékozási terhek jelentősen megváltozhatnak.

A válság kitörése óta – mint arról korábban írtunk – több tízezren költöztek (aligha jókedvükből) a réginél alacsonyabb értékű lakásba. Rájuk a hatályos törvények szerint összesen milliárdos plusz teher rakódott. Amennyiben ugyanis valaki egy éven belül vesz eladott ingatlana helyett másikat, akkor illetéket kell fizetnie a különbözetre. Az előjeltől függetlenül. A parlamenthez tegnap benyújtott jogszabály végre orvosolja ezt a helyzetet, és nem terheli a vagyonvesztést.

A javaslat a házastársak öröklését (az egyenes ági rokonoknak megfelelően) ingyenessé teszi. Most a hátramaradt férj vagy feleség 20 millió forintos értékig mentesül csak a fizetési kötelezettség alól. Utóbbi ezután a nevelt gyermeknél lépne be. A 35 év alattiak első lakásszerzésénél növelnék a kedvezményt. A hatályos szabályok szerint 8 millió forintos lakás esetén az illeték felét, de legfeljebb 40 ezer forintot úszhatnak meg. Amennyiben azonban elfogadják a javaslatot, akkor az illeték felét összegkorlát nélkül nem kell kifizetni, a lakás értékénél pedig a korlátot 15 millió forintra emelik.

Az öröklési és ajándékozási illetékek mai, meglehetősen zavaros rendszerét egyszerűbbé teszik. Az összesen 18 féle különböző kulcsot kettő váltja fel. A lakásoknál kilenc, minden másnál pedig 18 százalékos lenne a teher. Az egységesítésnek persze lesznek vesztesei és nyertesei. Például egy 18 millió forint értékű lakás után az azt öröklő testvér most 1,08 milliót, az új rendszerben viszont 1,62 milliót kénytelen fizetni. Ha valaki viszont nem közvetlen rokonától örököl, mondjuk, 40 millió forint értékű festményeket, akkor a jelenlegi majdnem 11 millió forint helyett 7,2 millióval gyarapítja az államkasszát.


Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok