Nem hozott sok újat a devizahiteles konferencia

2012. november 26. A Kúria által ma megtartott konferencia a várakozások ellenére különösebb atrocitások nélkül zajlott le. A Polgári Kollégium (PK) december 10-én dönt a devizahitelesek tömegét érintő állásfoglalásról.

A Kúria számtalan szervezetnek és hatóságnak megküldte azt az elemző anyagát, amelyről korábban részletesen beszámoltunk. Mint szintén megírtuk, a kérve vagy kéretlenül visszajelzőket egyaránt meghívták a mára összehívott zárt konferenciára. Sokan aggódtak, hogy a rendezvény akár botrányba is fulladhat, hiszen a felszólalást jelzők között több, egymással éles ellentétben álló személy és szervezet is akadt. Végül – értesült portálunk - minden komolyabb atrocitás nélkül fejeződött be az eszmecsere. Amin részt vett – többek között – Kásler Árpád (BAÉSZ), Falus Zsolt (Bankcsapda), Tilk László Géza (DÉSZ - pertársaságok), Szabó József (Hiteles mozgalom), Hiteles Magyarok Fóruma és persze a Bankszövetség, az ügyvédi kamara, a pénzügyi felügyelet és a GVH.

A légkört jól jellemzi, hogy inkább derültséget, semmint felháborodást keltett, amikor a bankszövetség jogásza azt találta mondani, hogy a szerződések módosításánál „vélelmezni kell” a tisztességet. Néhány bekiabálás azért akadt, de alapvetően mindenki a saját jól ismert szövegét mondta el. Mint kiderült: a PK december 10-én dönt a devizahitelesek tömegét érintő állásfoglalásról.

Már alakul a segítséget nyújtó állami bank?


A gazdasági minisztérium korábban tudatta, hogy egy állami-civil bank (Webbank) megalapításával kapcsolatos feladatok ellátására november 15-étől jövő év május 15-éig terjedő időtartamra miniszteri biztost neveztek ki. Bár több sajtóorgánum is próbálkozott azzal, hogy további részleteket tudjon meg, törekvéseik egyelőre sikertelenek maradtak. A Webbank Tőketársaságot már bejegyeztette a Hiteltársulás. A civilek állítólag 1,5 milliárd forintot gyűjtenek össze, amihez ugyanennyit várnak még az államtól. Aki tehát ettől a szervezettől számít segítségre (például olcsó hitelkiváltás révén), annak alighanem várnia kell még egy darabig.

A Webbank célja az NGM közleménye szerint, hogy előnyös alternatívát nyújtson a magyarországi pénzpiac korlátozott hitelkínálatával szemben. A tőkegyűjtés során számít a "civil Magyarország" összefogására. A tárca bízik abban, hogy a kezdeményezéshez már csatlakozott magánszemélyek és vállalkozók mellett önkormányzatok és külhoni magyarok is felismerik az állami támogatás mellett megvalósuló közösségi cselekvésben rejlő erőt. A Webbank amellett, hogy aktívan részt kíván venni a devizahitelesek problémáinak megoldásában, versenyképes, kiszámítható és tisztességes üzletpolitikán alapuló hitelezéssel kívánja segíteni a hazai vállalkozások működését - áll a közleményben.


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok