Nem minden citromban van sok C-vitamin

Fotó: Nébih
2018. december 14. A citromok között a C-vitamintartalom szempontjából akár majdnem 40 százalékos is lehet a különbség – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában végzett tesztelésből. A vizsgálaton nem minden citrom állta ki a próbát.

Tíz különböző hálós citrom komplex ellenőrzését végezték el a Szupermenta termékteszt programban. 6 kezelt, 3 kezeletlen és 1 ökológiai gazdálkodásból származó (bio)citrom került a kosárba, amelyek 7 nagyobb üzletlánc gyümölcsosztályáról érkeztek a Nébih laboratóriumába. A vizsgált termékek között 8 spanyol, 1 török és 1 olasz származású déligyümölcs volt.

A laboratóriumban több mint 300 növényvédő szerre vizsgálták a hivatal szakemberei a citrusokat. Az eredmények alapján egy citrom bizonyult problémásnak, amelyet a címkéjén kezeletlennek tüntettek fel, a laboratórium azonban kismértékű növényvédőszer-maradékot mutatott ki a termékben. Ez jóval határérték alatti mennyiségben volt jelen, de a megtévesztő jelölés miatt eljárás indult a felelős vállalkozóval szemben. A többi 9 citrom e tekintetben megfelelt az előírásoknak. A jelölésre vonatkozó jogszabályoknak egy termék nem felelt meg, mivel a gyümölcs fajtáját nem tüntették fel a csomagolásán, pedig ez az információ a citrusfélék esetében kötelező.
 

Ami nagyon egészséges, nem feltétlenül annyira finom

 
A biztonsági mérések mellett a citromok C-vitamin tartalmát is megmérték. A legkisebb érték 38,1 mg/100g, míg a legmagasabb ennél 36,5 százalékkal magasabb, szám szerint 52,0 mg/100g volt. Utóbbi értéket a biocitrom érte el. Mint a Nébih megjegyezte, ez azt jelenti, egy citrom fogyasztásával szinte fedezhető az ajánlott napi C-vitaminbevitel fele. (Nem árt persze – tesszük mi hozzá – megfelelő citromot választani.)

A kedveltségi vizsgálatot ezúttal is elvégezték. A tesztelők külső megjelenés, állag, szín, illat és íz szempontok mentén értékelték a citromokat. Az összesített eredmények alapján a Horeca Select spanyol citrom nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Menas török citrom, míg harmadikként a Carrisol spanyol citrom végzett. Ilyen szempontból a biocitrom csak hátulról a harmadik lett. (További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények itt nézhetők meg.)

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , ,

Kapcsolódó anyagok