Felkészülten kell vásárolni, nem árt az egészséges gyanakvás

Netes visszaélések: reagált a Vatera

2012. október 13. Tavaly 450 rendőrségi megkeresés érkezett a Vaterán és a TeszVeszen elkövetett internetes csalással kapcsolatban, így összességében csupán minden 130 ezredik aukcióra jut egy ilyen eset. Elektronikus lábnyomot hagy maga után minden nethasználó, ezért az online piactereken arányában alacsony a csalások száma – reagált a Vatera tegnapi cikkünkre.

Egyre több az internetes piactereken elkövetett csalás, szinte nincs olyan nap, amikor a rendőrség ne foglalkozna ilyen üggyel – írtuk meg tegnap, néhány történetet is bemutatva. A Vaterán és a TeszVeszen tavaly közel 60 millió aukción vásároltak a felhasználók, a rendőrségtől egy év alatt összesen 450 csalással kapcsolatos megkeresés érkezett. Idén eddig hasonló nagyságrendről tudnak, így csupán minden 130 ezredik aukcióra jut egy ilyen eset – reagált megkeresésünkre a Vatera. Az alacsony előfordulás annak köszönhető, hogy az interneten mindennek nyoma van, hiszen mindenki hagy maga mögött elektronikus lábnyomot, amely nagymértékben segítheti a felderítést.

Mint portálunknak elmondták: a csalások megelőzése érdekében a Vatera folyamatosan monitorozza a piacteret. Amennyiben olyan felhasználói tevékenységet észlel, amely visszaéléssel lehet kapcsolatos, a felhasználóval szemben megteszik a szükséges lépéseket. Egy több főből álló Biztonsági Csoportot is foglalkoztatnak, amely a prevencióval és a gyanúsnak tűnő aukciók tüzetesebb átvizsgálásával foglalkozik. Ugyancsak preventív jellegű lépés a bankszámlás regisztráció. Ahhoz ugyanis, hogy egy felhasználó ne csak vásárolni, de eladni is tudjon, azaz teljes jogú felhasználóvá váljon, szükséges regisztrálnia egy bankszámlát, és egy minimális kauciós összeget átutalnia a Vaterának.

Naponta több ezer terméket töltenek fel a felhasználók a piacterekre. Ezeket a feltöltés pillanatában nem tudja a cég befolyásolni. Ugyanakkor a Vatera biztonsági rendszere folyamatosan monitorozza a felkerülő termékeket. Ha csalás gyanúja merül fel, és a Biztonsági Csoport is hasonló eredményre jut, akkor azt javasolják a felhasználónak, hogy tegyen feljelentést. Emellett az is előfordul, hogy a sértett egyből a rendőrségre megy.  A Vaterát és TeszVeszt üzemeltető allegroup.hu Kft. a törvényi keretek betartásával rendőrségi felhívásra átad minden releváns adatot, amely elősegítheti a nyomozás sikerét.

Portálunknak a rendőrség is megerősítette, hogy nagyon jó az együttműködés a Vaterával, így a csalók kilétére– többnyire – viszonylag hamar fény derülhet. A Vatera statisztikái szerint a felderítési arány megközelíti a 100 százalékot. A leggyakrabban előforduló csalás – ilyenről számoltunk be előző cikkünkben is – az, amikor a vásárló fizet, de az eladó nem küldi el a terméket. A lehúzás néhány forinttól kezdve több tízezer forintig terjedhet.

Mivel az e-kereskedelemben a vevő és az eladó csak ritkán vagy egyáltalán nem találkozik, ezért az online kereskedelem egyik sarokköve a bizalom. Ennek a mérésére vezette be a Vatera azt az értékelési rendszert, amely sok esetben ad pontos leírást az eladókról. Éppen ezért a vásárlóknak érdemes minden vásárlás előtt tanulmányozniuk az eladók értékelését, sőt, érdemes megnézni azt is, hogy a kapott értékelésekre miképpen reagálnak. Ezekből már összeállhat egy kép az adott eladóról, így mindenki biztosabban döntheti el, hogy szeretne-e vásárolni tőle, vagy sem.


Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok