Nyugdíjas ápolók tartják egyben a rendszert

2024. május 24. Már 40,5 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi ellátórendszerből. Van olyan centrumkórház, ahol sok a nyugdíjas korú ápoló, ha ők nyugdíjba mennének, összeomolhat az ellátás – írja a Népszava.

Míg korábban mindig 20-25 ezer ápoló hiányzott az egészségügyi ellátórendszerből az OECD átlagához képest, mostanra elértük a 40.500-at. Míg öt évvel ezelőtt ezer lakosra 6,2 ápoló jutott Magyarországon, tavaly már csak 5,3. A helyzet drámai – közölte Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a szervezete alapellátási kongresszusán a Népszava beszámolója szerint.

Az egyik nagy centrumkórház szakembere a lapnak arról számolt be, hogy ahol dolgozik, szinte nincs is 40 év alatti ápoló. Sokan a nyugdíjkoron túl is visszajárnak dolgozni. Ha ők mégis a nyugdíj mellett döntenek, összeomolhat az ellátás. Már most is sok osztályukon kórtermeket zárnak le, mert nincs elég ápoló.

Erre Balogh Zoltán is ráerősített, aki szerint ha az orvosok „fogyását” a Belügyminisztérium meg tudta állítani, akkor a szakdolgozók megtartására is tenni kéne valamit, különben nem marad ellátórendszer. Beszélt arról is, hogy a magyar beteggel magyarul kell beszélni, ezért nem járható út, ha indonéz és az egyéb vendégmunkásokkal pótolnák a kieső ápolókat. 
Mint mondta: Magyarországon négy egyetemen képeznek angol nyelven ápolókat, ám ők nem a hazai betegágyak mellé, hanem az unió más országaiba készülnek. Ausztriában például a hazai bérek dupláját kereshetik.

A kongresszuson az is kiderült, hogy a hungarikumnak nevezett védőnői rendszer átszervezése az ország számos pontján okoz elégedetlenséget.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok