Nyugdíjtakarékosság: a PSZÁF figyelmeztet a díjakra

2012. november 4. Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2011-ben arányaiban az előző évinél valamivel többet vontak el tagjaiktól a különböző költségekre – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elemzéséből. A különbségek pénztáranként jókorák lehetnek.

Átlagos terhelés (%)

 2010.2011.
Aegon1,191,21
Allianz1,091,18
Aranykor0,660,68
AXA1,041,30
Budapest1,050,95
Erste1,141,22
Generali1,240,62
Honvéd0,850,83
ING0,961,09
MKB0,920,89
OTP0,990,98
Pannónia0,490,50
Szektor0,920,93
Forrás: PSZÁF
A pénzügyi felügyelet az idén már nem számolta ki a magánnyugdíjpénztári díjterheléseket (mint tett azt a korábbi években). Mint írják: a szektorban bekövetkezett 2010. évi változások – mi ezt államosításnak neveznénk – átgyűrűző hatásaként a 2011. évi tagdíjbevételek (a díjterhelési mutató legfőbb eleme) hiánya miatt e mutatók kiüresedtek. Az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozóan változatlanul közölték a vagyonnal súlyozott átlagos díjterhelési mutatót. A százalékos értékek azt mutatják, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagok átlagosan a megtakarításuk hány százalékát fizették ki működési, likviditási célra, illetve vagyonkezelési, letétkezelési díjként. (A költségek alapján a legjobb kasszákat itt kalkulálhatja.)

Nem mindegy milyen hátterű egy kassza

A felügyeleti adatok szerint akadt pénztár, amelynél 2011-ben majdnem két százalékot számoltak el, de ezen a téren kiugró érték (1,45 százalék) látható a Quaestornál is. A legjobban ilyen szempontból a CIB és a Cimbora pénztárnál levők jártak, náluk mindössze 0,3 százalék körüli volt az elvonás. Pozitív példaként érdemes még kiemelni a Pannóniát is (lásd táblázatunkat).

Az adatok összehasonlításánál a PSZÁF szerint több tényezőt is célszerű figyelembe venni. Ilyen például, hogy dinamikus növekedés esetén az új tagdíjak aránya szintén jelentős, így a működési/likviditási célú tagdíjlevonás mértéke nagyobb. A díjterhelést kedvezőbbé teheti a munkáltatói hátterű kasszáknál az esetenként átvállalt működési költség, de például a vagyonkezelői sikerdíj is. Nem mindegy az sem, hogy a díjterhelés a pénztárak egészére vonatkozik (portfoliónként jelentős lehet a különbség).

További érdekes szempontokat is kiemelnek. Az egyik a végtörlesztési miatti vagyonvesztés, a másik pedig a magánnyugdíjpénztári rendszer „átalakulása”.  Mint a jelentésben olvasható: „a vegyes ágazatú pénztárak közötti költségmegosztás változása – különösen a taglétszámon alapulóak esetében – az önkéntes nyugdíjpénztárakra is hatást gyakorolt”.


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Sikerük titka a gyors döntés
2019. június 24. A vízilabdában másodpercek alatt történnek az események. Nincs idő hosszas gondolkodásra, a kínálkozó helyzeteket azonnal ki kell használni. A befektetések világában is gyakran adódnak olyan lehetőségek, amelyeket csak rövid ideig lehet megragadni.


Szívós Márton világbajnok vízilabdázó és Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Mindketten nagyon sikeresek a hivatásukban, de más is közös is van bennük: tudnak és mernek gyorsan dönteni. Jó helyzetfelismeréssel egy vízilabdázó győzelmet is szerezhet a csapatának, egy befektetési alapot kezelő szakember pedig a piaci átlagnál magasabb hozamot érhet el a befektetők számára.
Szívós Márton utánpótlás játékosként ifjúsági Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes, Universiade győztes. A magyar férfi vízilabda válogatott tagjaként világbajnok és Világliga győztes. Londonban és Rio de Janeiroban az olimpiai 5. helyezett csapat tagja volt. Klubcsapataival ötszörös magyar bajnok, olasz bajnok, ötszörös magyar kupa, olasz kupa, Euroliga és Európai Szuperkupa győztes.
Hosszú Ferenc 2006-ban diplomázott a budapesti Corvinus Egyetemen, 2007-től az OTP Alapkezelő termék-, majd portfoliómenedzsere, 2017-től pedig befektetési igazgatója. Elsődleges szakterülete az árupiaci befektetések. Az OTP Föld Kincsei Alap portfoliómenedzsere, amely eddig hat alkalommal nyerte el az Év Legjobb Árupiaci Alapja díjat a Privátbankár.hu Klasszis szakmai díjazásán.
2019-ben a szakma az Év Feltörekvő Portfoliómenedzserévé választotta.
Az OTP Föld Kincsei Alap a hazai piacon egyedülálló stratégiát követ: abszolút hozamú származtatott alap, amely a határidős árupiacokon keresztül energiahordozókba, nemesfémekbe, ipari fémekbe, mezőgazdasági terményekbe fektet.
„Az árupiacokon a vedd meg és tartsd (buy and hold) stratégia akkor sem biztos, hogy jó hozamot eredményez, ha az árfolyamok egyébként felfelé tartanak. Ezekre a piacokra ugyanis határidős ügyleteken keresztül lehet befektetni, amelyeknek folyamatos megújítása jelentős költségekkel jár. A jó stratégia ezért az aktív kezelés, a kínálkozó lehetőségek gyors kihasználása akár vételi (long), akár eladási (short) pozíciókkal, amelyeknek a hatékonyságát tőkeáttétel segítségével lehet tovább növelni. Az árupiacok azonban rendkívül kiszámíthatatlanok, teljesítményüket nemcsak a világgazdasági folyamatok, hanem gyakran a politika, az időjárás, vagy akár a természeti jelenségek is befolyásolják. A döntések kockázattal járnak, amelyeket vállalnom kell.” – mondta el Hosszú Ferenc.
Az OTP Föld Kincsei Alap tehát olyan befektetés, amelynek jelentős kockázata van ugyan, de a legalább 3-5 éves ajánlott befektetési időtávon várható hozama is magasabb, mint amit kockázatvállalás nélkül el lehet érni.
Az alapról részletesen itt tájékozódhat: https://www.otpbank.hu/otpalapkezelo/hu/A_FoldKincsei
A befektetési jegyek elérhetőek az OTP Bank fiókhálózatban, illetve az OTPdirekt elektronikus csatornáin keresztül, illetve több más pénzintézet is ajánlja az alapot privátbanki ügyfelei számára.