Csúcsra járnak az ausztriai bankok

Ömlik ki a pénz

2011. december 23. Akad olyan ausztriai bank, ahol a két ünnep között már minden időpont betelt, annyi magyar jelentkezett be számlanyitásra – tudta meg az azenpenzem.hu. Az elmúlt napokban szaporodott meg jelentősen azok száma, akik pénzüket már csak a határon túl érzik biztonságban.

A gazdag magyarok számára korábban is természetes volt, hogy vagyonuk egy részét külföldön fialtatják. Az utóbbi időben azonban jelentős változás – állapította meg a privátbanki üzletágban legnagyobb jártassággal rendelkező független szakértő, a Blochamps Capital legutóbbi elemzése, – hogy nem csak az elit, hanem a középosztály is nyitott külföldön számlát. Korábban – mondta el portálunk érdeklődésére Karagich István, a társaság vezetője – néhány ezren rendelkeztek kinti befektetésekkel, 2011-ben azonban ez a szám már több tízezerre gyarapodott. Az utóbbi időben pedig ez a tendencia csak erősödött. Karagich úgy véli, amit az állam a magánnyugdíjpénztári „államosítással” megnyert, annak sokszorosát bukhatja el amiatt, hogy az emberek (különösen persze a gazdagabbak, akik például az adóamnesztia keretében hazahozhatnák pénzüket, fejleszthetnének és beruházhatnának) bizalma ingott meg az ország iránt.

Az azenpenzem.hu tapasztalata szerint azonban jelenleg a helyzet ennél sokkal rosszabb. Mostanra ugyanis már mintha a kisebb pénzűnek tekinthetők is elkezdték volna a pénzkimenekítést. Erre utal, hogy portálunk érdeklődésére az egyik ausztriai bankban közölték: az elmúlt napokban tömegesen érkeznek hozzájuk magyarok. A két ünnep közötti időszakra már be is telt minden időpont.

Nyáron nagyon sok magyar indult Ausztriába, hogy legalább pénze egy részét ott helyezze el (ez egyébként egybevág a Blochamps által észleltekkel). Ezt követően azonban határozottan csökkent az érdeklődés, egészen a múlt hétig – tudtuk meg egy kinti hitelintézetnél. Jelenleg viszont tömegessé vált a magyarok jelentkezése. Nagyon sokan takarékbetétkönyvet váltanak ki, aminek nincs semmilyen fenntartási költsége, és a szokásosnál valamivel magasabb (a magyarországi bankok által ajánlottnak azonban ez még így sem éri el a felét sem) kamatot fizet. Bőven akadnak azonban olyanok is, akik folyószámlát, ehhez kártyát, sőt internetes kapcsolatot is igényelnek. Mint megtudtuk: nem egy ügyfél ezereurónyi (300 ezer forint körüli, mostanra egyértelműen afeletti összeg) megtakarítását is kiviszi, de persze meghökkentően magas összegek is akadnak.

Drága lehet az invitálás

A határ közelében nem egy pénzintézet kifejezetten invitálja a magyarokat (korábban hitelt is szívesen nyújtottak, de az eurókölcsönök korlátozásának hatására mára a kölcsönzést szüneteltetik). A magyar nyelvű ügyintézésnek azonban ára van. Az ezeknél a bankoknál kínált kondíciók ugyanis általában kedvezőtlenebbek, mintha valaki például Bécsben nyitna számlát. Ausztriában szinte nem akad olyan, a devizakülföldieket is kiszolgáló (nagyon sok bank akad, ahol a számlanyitáshoz állandó helyi címet és munkáltatói igazolást kérnek) hitelintézet, ahol ne érzékelnék a magyarok érdeklődésének növekedését. Az itteni szolgáltatásokat igénylő honfitársainknak azonban tudniuk kell, hogy mindenképpen rosszabb feltételeket kapnak a helyieknél. A befektetett pénz utáni kamatot pedig 35 százalékos adó is terheli.

Általában politikai, illetve jogi bizonytalansággal indokolják ezt a lépést. De egy apa, aki serdülő fiával járt kint, azt fejtegette, hogy polgárháborútól tart. A döbbenetes, hogy a kinti számlanyitók között akadnak pénzintézeti közép-, sőt vidéki felsőbb vezetők is.

Kapcsolódó anyagok