Ömlött a pénz ebbe a befektetésbe

2024. április 16. Márciusban 282 milliárd forint friss forrást vittek a megtakarítók befektetési alapokba, a hozamokkal együtt pedig 445 milliárd forinttal nőtt az itt kezelt vagyon – derült ki a BAMOSZ legfrissebb közleményéből.

Márciusban mind a fejlett, mind a fejlődő tőzsdéken erősödést láthattunk. Ezzel szemben a hazai tőzsde némileg csökkent. A devizapiacon a forint az euróhoz képest is és a dollárhoz képest is gyengült az előző hónaphoz viszonyítva.A befektetési alapok esetében a tőkeáramlások eredője plusz 282 milliárd forintot mutat – írja közleményében a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ). A kategóriák közül mindössze a tőkevédett alapoknál és a szabad futamidejű kötvény alkategóriánál láthattunk tőkekiáramlást. A kötvényalapok, egészen pontosan a rövid futamidejű kötvényalapok vonzereje némileg csökkent, de még mindig magas, viszont ehhez felzárkóztak a vegyes és az abszolút hozamú alapok is, hiszen mindhárom kategóriánál 80 milliárd fölött volt a tőkebeáramlás.

A tőkebeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2,9 százalékkal, összesen 445 milliárd forinttal 15624 milliárd forintra nőtt március végére.

A Befektetési alapok rovat támogatója:


Hova ment a pénz?

A legtöbb friss pénz, 88,8 milliárd forint a vegyes alapokhoz érkezett, de a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy ebből 24 milliárd technikai tőkebeáramlás volt. Ugyanis a kiegyensúlyozott vegyes alapokhoz két alap sorolódott át kategóriaváltás miatt. A hozamokkal együtt a kategória vagyona átlépte a kétezer milliárd forintot, és várhatóan egy hónap múlva már a második legnagyobb kategóriává válhat, letaszítva a dobogó második helyéről az ingatlanalapokat.

Az abszolút hozamú alapok esetében 83 milliárd áll az értékesítési soron, amely a második legnagyobb érték, sőt a valós tőkebeáramlást figyelembe véve ez a legnagyobb. A hozamok is kedvezően alakultak, így 6,6 százalékkal nőtt az itt tartott vagyon, ami a legnagyobb növekedés a kategóriák között.

A kötvényalapok nem veszítettek a népszerűségükből, márciusban 82,1 milliárd forint érkezett ide. A rövid futamidejű kötvények jártak az élen, ahová 87,8 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkebeáramlás 1,7 milliárd forint volt a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 7,4 milliárd távozott. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, így összesen 1,8 százalékkal nőtt a vagyon.

A pénzpiaci alapokba csaknem 14 milliárd forint friss tőkét fektettek, a részvényalapokba 9,2 milliárd forint áramlott. A tőkevédett alapoktól 2,2 milliárdnyi tőke távozott, míg a származtatott alapokhoz mindössze 0,4 milliárdnyi tőke érkezett.

Az ingatlanalapok esetében ezúttal csak alig mérhető, 0,6 milliárd forint tőkebeáramlást láthattunk. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,7 százalékkal nőtt a második legnagyobb kategóriánál.

Az árupiaci alapokba 3,6 milliárdnyi tőke érkezett, míg az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba 33 milliárd forint.

A kötvényalapok márciusi teljesítményéről itt írtunk.

A kötvényalapok hozamát pedig itt szedtük táblázatba.


Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok