Távozik a piacról a K&H kasszája

Önkéntes nyugdíj: esnek ki a szereplők

2012. szeptember 24. Egyre több kisebb önkéntes nyugdíjpénztár tűnik el a piacról. Ez a hullám már a nevesebb (bár szintén nem nagy) szereplőket is elérte: 2013. január elsejével a K&H is távozik, önkéntes nyugdíjpénztára beolvad a Generaliba. A két küldöttközgyűlés már áldását adta a „frigyre”.

Az idén nyáron az IKR-Bábolna önkéntes nyugdíjpénztár az Erstébe olvadt be. Az utóbbi hónapokban (lásd táblázatunkat) több hasonló fúzió is akadt. A legfrissebb fejlemény, hogy a K&H kasszája is eltűnik, a tagok a Generalihoz kerülnek.  A vagyonmérleg-, és vagyonleltár-tervezetek fordulónapja a következő hét vége lesz. Ezt követően még egy közgyűlési jóváhagyás után 2012. elején megy végbe a fúzió. Az önkéntes pénztáraknál az önkormányzati rendszer (a kasszák elméletben a tagok tulajdonában vannak, minden fontos kérdésben ők döntenek) miatt mindig kétséges, hogy a fogadó pénztár adataiban maradéktalanul tükröződik-e a bekebelezés.

A beolvasztásoknál a legnagyobb fogást a Pannónia hajtotta végre. A Mobilitás bekebelezésével ugyanis negyedével tudta növelni eredeti méretét. Az Ersténél az IKR-Bábolnától átvett vagyon közel 14 százalékos bővülést hozott. A Generali is nagyobbat nyer a vagyon, mint a létszám terén a K&H bekebelezésével. Míg ugyanis az előbbinél a növekedés 7,3 százalékos, utóbbi majdnem 13 százalékot hoz az eredeti számokhoz képest.
A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ha valaki nem folytat külön kampányt az eltűnő kassza tagjaiért, ők 90 százalékos arányban elfogadják a megváltozott helyzetet. Pedig valójában annál kevésbé érvényesül az önkormányzatiság minél nagyobb egy pénztár. Előbb-utóbb még a különösen aktív tagok is felhagynak azzal, hogy közgyűlésekre járogassanak. (A szavuk elvész a „tömegben”.)

Még mindig sokan számolják fel megtakarításukat

A szektorban egyébként a koncentráció logikus lépésnek tűnik. A válság óta folyamatosan csökken a létszám. A tagok pedig még mindig „csapolják” nyugdíjtakarékosságukat. Az idei első félévben ugyanis közel 19,5 milliárd forintot vettek ki a pénztárakból – akár az adófizetést is vállalva. (A kötelező várakozási idő, tíz év letelte után csak a hozamhoz lehet plusz fizetési kötelezettség nélkül hozzájutni, további részletekről itt olvashat.) Bíztató lehet azonban, hogy ez az összeg 2011 azonos időszakában majdnem 30 milliárd forint volt.

Több kassza is veszteségesen működik. Az önkéntes nyugdíjpénztárak működési célú bevételei a felügyelet gyorsjelentése szerint a második negyedévben 8,1 százalékkal elmaradtak a megelőző negyedévhez képest, miközben a működési költségek és ráfordítások szintje változatlan volt. Az idei első félévi több mint félmilliárdos veszteség majdnem a kétszerese az egy évvel korábban ugyanebben az időszakban összehozottnak.

Legfrissebb önkéntes nyugdíjpénztári beolvadások


BeolvadóLétszám (fő)*Vagyon (milliárd Ft)*Fogadó Létszám (fő)*Vagyon (milliárd Ft)*
K&H28161,55Generali3854612,16
IKR Bábolna31982,01Erste3352914,73
Aranykorona74157,93Allianz223682107,87
Híd5011,03Életút1719113,9
Mobilitás744013,26Pannónia2912357,4
* 2011 végén, Forrás: PSZÁF


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok