Óriásbírságot fizettetnek az ING-vel

2012. október 19. A nyugdíjpénz megcsapolása miatt a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) 200 millió forintos bírsággal sújtotta az ING alapkezelőjét. Annak ellenére, hogy a pénztártagok már szeptemberben visszakapták pénzüket.

A PSZÁF most közzétett határozatában igen durva, 200 millió forintos bírságot rótt ki az ING alapkezelőjére. A társaság az ING pénztártagoknak ugyanis 3,19 milliárd forint többletköltséget indokolatlanul számolt fel (ennyivel kevesebb jutott az egyéni számlákra). A történet a magánnyugdíjpénztári államosítás körüli időszakra nyúlik vissza. A PSZÁF 2010 második felében vizsgálta meg több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat. A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelőikkel szemben.

A PSZÁF intézkedéseinek nyomására az elmúlt közel két évben a négy nyugdíjpénztár mintegy ötmilliárd forintnyi összeget térített meg több százezer volt és jelenlegi tagnak.
Elsőként, az ellenőrzési eljárás lezárása előtt az Aegon önkéntes és magánnyugdíjpénztár térítette meg tagjainak az okozott többletköltséget, majd a kötelezés után az AXA mindkét pénztári ága, illetve az idén nyáron az OTP magánnyugdíjpénztár is visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket.

Most az utolsó "túlszámlázási" ügy is lezárul. A felügyeletnek az ING nyugdíjpénztárával szembeni korábbi határozata és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. július 4-i azt megerősítő jogerős ítélete nyomán az ING mindkét nyugdíjpénztári ágazatának valamennyi érintett tagja egyébként már visszakapta az őt megillető elvont költséget 2012. szeptember 30-ig.

A pénztáraknál a költségekkel trükköztek. Az egyszerűbb befektetéseket is "átcsomagolták" ugyanis, hogy az alapkezelő azokon magasabb profitra tehessen szert. Korábban összefoglaltuk, a különböző pénztáraknál milyen módszereket is vetettek be.


Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok