Érdemes alaposan körülnézni

Óriási árkülönbségekkel találkoznak az építők, felújítók

Fotó: Tüzépinfo
2024. június 6. Számos építőanyagot kétszeres, vagy annál is nagyobb árkülönbséggel lehet beszerezni. A kertészeti termékek ára átlagosan 43 százalékkal tér el. Nem árt tehát alaposan körülnézni, amihez kidolgoztak egy speciális árfigyelőt. Szakértők szerint persze ez sem csodaszer.

Az újonnan indult építőipari árfigyelő azt ígéri, hogy megmutatja, melyik áruházban a legolcsóbb a kerítés, a falfesték vagy éppen a térburkolat. Az országszerte ingyenesen használható honlap többek között az OBI, a Praktiker, a Bauhaus és az Építőanyag.hu árait hasonlítja össze. A piaci rendszer 5 üzletlánc 65 boltjában több mint 12 ezer termék napi bruttó, azaz fogyasztási árait követi nyomon. (A díjmentesen igénybe vehető szolgáltatást itt találja.) Az ígéret szerint hosszútávon a kisebb vidéki, illetve lokális boltokat is bevonva ár, távolság és környezetvédelmi tulajdonságok alapján lehet majd listázni.

Az oldal számításai alapján az építőanyagok árainál jelenleg átlagosan 26 százalékos eltérés figyelhető meg, míg a kerti áruknál ugyanez 43 százalék. A faanyagok és a belsőépítészeti termékek közel mintegy negyedével, illetve ötödével kerülhet többe, ha valaki rosszul választ beszerzési helyet. A legnagyobb – kétszeres, vagy azt is meghaladó – árkülönbséget a tetőfólia, az ereszcsatorna és ragasztószalag kínálatában találták.

Mindez csak korlátozottan segíti a tisztánlátást?


Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke, Juhász Attila úgy véli, ez a rendszer csak rendkívül korlátozottan segíti a tisztánlátást. Megítélése szerint az online építőanyag fogyasztói árainak összehasonlítása a nagyobb méretű raklapos kiszerelésű termékek esetében nem releváns. Az építőanyagok piaca ugyanis egyedi, mert a termék fogyasztói árában kiemelten nagy súlyt képvisel a szállítási díj: az is, amíg a gyártótól egy kereskedőhöz kerül az áru, és az is, amikor a kereskedőtől az építkezés helyszínére. Ez több más extra tétellel (például útdíj, raklapdíj, csomagolási, daruzási díj) együtt nehezen összevethetővé teszi az árakat, mert ezek a tételek összessége akár 10-20 százalékos áreltéréseket is megmagyaráznak az eltérő földrajzi lokációk miatt.

Emellett a rendszer nem képes figyelembe venni a kapcsolódó szolgáltatások értékét és színvonalát sem, így azt sem, hogy a kiszállított terméket lerakják vagy sem, a lerakodás helyszínéről az végső felhasználás helyszínére deponálják (beviszik a kerti úton, felviszik a lépcsőn). Ez indokolja – tette hozzá –, hogy minden igyekezete ellenére az országos lefedettségű Újház építőanyag-kereskedelmi hálózat (annak is Juhász az elnöke) sem tud országosan egységes fogyasztói árakat alkalmazni. A szakember azt javasolja tehát az építőanyag vásárlóknak, hogy tájékozódjanak az építkezésükhöz közel eső építőanyag kereskedésekben, és minden járulékos költséget – például a szállítási díjat is – figyelembe véve döntsenek a termék beszerzésekről.

Mi is teszteltük a rendszert


Az Azénpénzem.hu tesztelte az új szolgáltatást, és mi is arra jutottunk, hogy nem mindenre igazán jó. Például a térkövek kínálata annyira eltérő, hogy az árak összevetése szinte lehetetlen. Keresésünkből egyébként úgy tűnt, hogy ebben a termékcsoportban az Obi kínálata a legbőségesebb. Bukkantunk azért elég elképesztő különbségekre is. Például kutakodásunkkor a fehér agyagmázas kicsi falicsempe a Praktikerben 7,7 ezer forintba, míg a Bauhausnál ennek kevesebb mint a felébe került.

A weboldalon egyébként többféleképpen lehet termékre keresni – a termékkeresőt használva, ahova a keresett termék nevét tudjuk beírni, vagy a különböző csoportok között navigálva. Az oldal mindennap frissíti az árakat, így folyamatosan naprakész információval szolgál. Mindegyik terméknek egy kártyája van. Azon termékek kártyáján, melyek több áruházláncban is megtalálhatók az összes elérhető ár és bolt látható.

Szerző: B.Varga Judit
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok