Óriási engedményeket adnak az eladók a lakásáraknál

2012. október 15. Az első három negyedévben az Otthon Centrum (OC) tapasztalatai szerint az eladók által adott teljes árengedmény átlagos mértéke rekordszintet ért el. Ez cseppet sem támasztja alá az FHB lakásárindex prognózisát, amelyben már felívelő szakaszt valószínűsítettek.

Az áralku mértéke 2008 óta folyamatosan növekszik a lakóingatlan piacon, a 2012 első három negyedévében lezajlott adásvételek alapján idén lépte át először a csúcsnak számító 13 százalékos határt – állapította meg az OC saját felmérésére támaszkodva. Tájékoztatásuk szerint ebből csaknem 8 százalékot engednek az eladók átlagosan a szerződéskötés folyamán, a fennmaradó 5 százalékot pedig még ezt megelőzően a kínálati árból, a piaci reakciók, illetve közvetítői tanácsok hatására.

A második negyedévben némi korrekciót tapasztaltunk, az átlagos árengedmény mértéke csökkent, de a harmadik negyedévben ismét növekedésnek indult – mondta el Déry Attila vezető elemző. A társaságnál azt gondolják, hogy a mostani jelenség a vevők továbbra is kitartó jó pozícióját mutatja, de túlárazottságra is utal.

Amennyiben valóban újabb fordulat következett be a nyarat követően, akkor az FHB lakásárindexében az első félévi folyamatok alapján felvázolt várakozások aligha teljesülhetnek.  A bank elemzése szerint 2012 második negyedévében már kismértékben (0,8 százalékkal) növekedtek a lakásárak az előző negyedévhez képest. A több éves trendet tekintve valószínűsítik, hogy egy gyengén és lassan felívelő szakasz következhet.

Az FHB sem látja azonban annyira optimistán a helyzetet. Mint megállapították: a konjunkturális folyamatok továbbra is negatívan érintik a lakáspiac keresleti oldalát és a lakásárakat. A kínálat szűkössége viszont már határt szab az árcsökkenésnek. Az FHB lakásárprognózis 2013-ban a lakásárak kismértékű, egy százalékot nem meghaladó emelkedésére számít, alacsony forgalom mellett. Ezt is úgy, hogy azzal kalkulálnak, hogy a lakástámogatási (otthonteremtési) program a valóban lakáscélú hitelezésben legalább 50 százalékos növekedést hoz 2013-ban.


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok