Óriási kudarc az eszközkezelő

2012. augusztus 8. Összesen nyolc bajba jutott adós lakását vette meg féléves működése alatt a Nemzeti Eszközkezelő – derült ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ellenzéki képviselőnek adott írásbeli válaszából. Bármit mond a kormányzat, minden a bankokon múlik.

Óriási kudarcnak néz ki az eddig elért eredmények alapján a Nemzeti Eszközkezelő, amiről a miniszterelnök két éve még azt ígérte, hogy minden lakáshitelest megment – írta meg a hvg.hu. Féléves működése alatt összesen nyolc bajba jutott adós lakását vette meg az intézmény, a legutóbbi terveket alapul véve így 2012-ben már „csak” további 7992 lakást kell megvenniük. A nemzetgazdasági minisztertől Ertsey Katalin LMP-s képviselő kérdezte meg, hogy mennyi devizahitel-adós vette igénybe a megmentésüket célzó különböző konstrukciókat. Matolcsy György írásban válaszolt, amit a parlament honlapjára is kitettek.

A devizahiteleseknek tervezett ócsai lakóparkról – emeli ki a hvg.hu – nem tesz említést a miniszter, ami érthető, hiszen a tavaszra tervezett devizahiteles telep nincs kész. Az eredeti tervek szerint még márciusra kellett volna elkészülniük az első házaknak, amelyek helyén jelenleg csak póznaerdő áll.

Lazítottak időközben a feltételeken

A fél éven belül megmentett nyolc család Matolcsy Györgynek is kevésnek tűnhet, ugyanis az adathoz magyarázatként hozzáteszi, hogy ez csak a 2012. június 20-a előtti feltételeknek megfelelő hiteladósoktól megvásárolt ingatlanokat tartalmazza. Az eredeti szociális feltételek túl szigorúra sikerültek, ezért június 26-án a kabinet lazított a bekerülési feltételeken (és például a korábbi kettő helyett egy gyermekkel is lehetővé vált az eszközkezelő segítségének igénylése). Az új feltételek szerint még nem kezdődött el az ingatlanok vásárlása, ugyanis a bankokkal újra kell kötni az új feltételeknek megfelelő szerződést – írja a miniszter.

A programra jogosultak egy részét – mint arról korábban írtunk – éppen bankjuk ejthette csapdába. Az eszközkezelőhöz ugyanis csak azok fordulhatnak, akiknek lakását hitelintézetük kényszerértékesítésre kijelölte. Az első ilyen menet még januárban zárult.

A Nemzeti Eszközkezelő programjáról, a részvétel feltételeiről itt olvashat.

Kapcsolódó anyagok