Számlavezetőt cakkpakk 12 nap alatt lehet majd lecserélni

Óriási változás jön a bankolásban

Harcot indítanak a kápé ellen?
2016. április 6. Rövidesen szinte el is lehet felejteni majd, amit eddig tudtunk a magánpénzügyek intézéséről. Megszűnhet a nemzetközi kártyatársaságok egyeduralma, összehasonlíthatóvá válnak a díjak, gyorsul a bankváltás, megérkezhetnek a valódi alapszámlák, és a pénz azonnal megérkezik. Közben aktivizálódhatnak a nem banki szereplők is.

Az utóbbi évek változásai (nem csekély mértékben a tranzakciós illeték bevezetése, de a jegybank számladíjakkal kapcsolatos intézkedése mellékhatása) egyre bonyolultabbá tették a bankszámlák közötti eligazodást.  Megjelentek az időtől függő díjak (más költség terheli az adott terméket korábban választókat), és a „csomagolás” – a különböző szolgáltatások egybekapcsolása – is sokrétűbb lett. Egy uniós irányelv azonban rendet vághat ezen a piacon.

Az uniós irányelv alapján két éven belül minden banknak el kell készülnie a legjellemzőbb, díjköteles, fizetési számlához kapcsolódó szolgáltatások 20 elemű jegyzékével, amelyeket összehasonlító weboldalakon kell majd közzétenniük – jelentette be a Portfolio Pénzügyi IT 2016. konferenciáján Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója. Ez azt jelenti, hogy húsz szempont alapján könnyedén össze lehet majd hasonlítani a számlakínálatot. (Nincs kétségünk persze, hogy a bankok találékonyak maradnak, és kitalálnak majd speciális lehetőségeket, de a mainál biztosan áttekinthetőbbé válik a kínálat.)

A rezsis cégekkel sem kell bíbelődni


A bankváltás is könnyebbé és gyorsabbá válik majd (a PSD2 irányelvet 2018. január 13-ig kell átültetni a gyakorlatba). A szisztéma a következő: valaki besétál az újonnan kiválasztott bankba és közli, ide szerződne. A választott pénzintézetnek két napja lenne arra, hogy ezt jelezze a leváltandó banknak, annak pedig öt nap alatt át kellene adnia minden adatot. A következő öt nap a szolgáltatók értesítésével telhet. Mindösszesen 12 nap alatt lehetne tehát elintézni, hogy a rezsi már az új számláról menjen. Csuda jó, bár az eddigi tapasztalatok szerint a magyarok elsősorban nem az ilyen nehézségek miatt nem mozdulnak.

Ritkábban cseréljük le bankunkat, mint például partnerünket, munkahelyünket vagy akár lakásunkat – derült ki egy jó egy évvel ezelőtti kutatásból (gyanítjuk, azóta nem sok minden változhatott). A bankváltási hajlandóságot ráadásul évről-évre egyre alacsonyabbra mérték. Ennek oka alighanem az, hogy a hitelesek sokszor röghöz kötöttek.

A lakáshitelek esetében már találtak erre megoldást. A március 21-én életbe lépett új szabályok szerint a bank előírhatja az adósnak, hogy rendelkezzen nála vezetett fizetési számlával, amely kizárólag a jelzáloghitel törlesztéséhez szükséges pénzeszközök elhelyezését szolgálja. Ilyen esetekben azonban a számlát díj-, költség- és egyéb fizetési kötelezettség nélkül kell biztosítani. Meg is jelentek az ingyenes hitelszámlák a bankok kínálatában (korábbi cikkünk óta szinte teljessé vált ez a paletta).


Újra terítéken az alapszámla


A különböző akciós kedvezmények viszont csak abban az esetben vehetők igénybe, ha az adós nem ezt, hanem a pénzintézetnél vezetett lakossági bankszámlát jelöli meg a törlesztéshez. Így lehet valami jó is meg nem is. Hasonló lehet a helyzet az alapszámlával, aminek – immár sokadszor – ismét előkerült a koncepciója. Bartha Lajos a konferencián erről is beszélt. Mint elmondta: Európában a lakosság csaknem tizedének (ez 50 millió embert jelent) nincs bankkapcsolata, Magyarországon viszont ez az arány kétszeres. Vagyis minden ötödik honfitársunk csak készpénzt használ.

Őket a díjmentes bankszámlával lehetne (ha egyáltalán lehetne, hiszen sokszor nem a költség, hanem a bizalmatlanság, illetve a szürke-feketegazdasághoz kötődés a bankkapcsolat hiányának az oka) leszoktatni a kápéről. Az MNB-igazgató szavaiból viszont meglehetősen egyértelműnek tűnt, hogy inkább fizetős megoldásban gondolkodnak. Erről szintén szeptember 18-ától kormányrendeletben rendelkeznek majd. Az biztos, hogy kötelező lesz az alapszintű fizetési száma garantálása minden magyar állampolgárnak vagy itt tartózkodó uniós állampolgárnak. (Ez igaz lesz a magyarokra is az Európai Unió más országaiban is.)

Készül a nagy nemzeti kártyarendszer


Az MNB egy hónapon belül elkészíti az azonnali fizetéssel kapcsolatos javaslatát. Ezt konzultációra bocsátják, a bevezetés határidejét is ezt követően állapítják meg.  Tavaly szeptember 7-étől már nyitáskor a bankfiókban van az előző nap átutalt pénz, az újabb fázisban viszont másodpercek alatt megtörténhet a jóváírás. Bartha szerint ennél többről van szó: minél több fizetési helyzetben alternatívát akarnak nyújtani a készpénznek. Az előbbiekkel ugyanis még mindig nincs vége a várható változásoknak. A kártyás fizetés is módosul.

Alapvetően arról van szó, hogy megszűnik a nemzetközi kártyatársaságok (Visa, MasterCard és Amex) egyeduralma – ez szintén uniós elvárás. Az MNB célja, hogy a magyar kártyás költéseket teljes egészében itt számolják el. Ezt a feladatot a Giro (ez a belföldi forint átutalások és beszedések bankközi elszámolását végző fizetési rendszer) látná el. A cél, hogy a kereskedők a mostani 1-2 nap helyett 1-2 óra alatt megkapják a kártyás költés ellenértékét, miközben a jutalék is csökken. Fejlődni – mint azt a kártyatársaságok is elismerték – muszáj, hiszen egyre aktívabbak a nem banki szereplők (például a Paypal, Transferwise) a pénzügyi szolgáltatások piacán.

Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Sikerük titka a gyors döntés
2019. június 24. A vízilabdában másodpercek alatt történnek az események. Nincs idő hosszas gondolkodásra, a kínálkozó helyzeteket azonnal ki kell használni. A befektetések világában is gyakran adódnak olyan lehetőségek, amelyeket csak rövid ideig lehet megragadni.


Szívós Márton világbajnok vízilabdázó és Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Mindketten nagyon sikeresek a hivatásukban, de más is közös is van bennük: tudnak és mernek gyorsan dönteni. Jó helyzetfelismeréssel egy vízilabdázó győzelmet is szerezhet a csapatának, egy befektetési alapot kezelő szakember pedig a piaci átlagnál magasabb hozamot érhet el a befektetők számára.
Szívós Márton utánpótlás játékosként ifjúsági Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes, Universiade győztes. A magyar férfi vízilabda válogatott tagjaként világbajnok és Világliga győztes. Londonban és Rio de Janeiroban az olimpiai 5. helyezett csapat tagja volt. Klubcsapataival ötszörös magyar bajnok, olasz bajnok, ötszörös magyar kupa, olasz kupa, Euroliga és Európai Szuperkupa győztes.
Hosszú Ferenc 2006-ban diplomázott a budapesti Corvinus Egyetemen, 2007-től az OTP Alapkezelő termék-, majd portfoliómenedzsere, 2017-től pedig befektetési igazgatója. Elsődleges szakterülete az árupiaci befektetések. Az OTP Föld Kincsei Alap portfoliómenedzsere, amely eddig hat alkalommal nyerte el az Év Legjobb Árupiaci Alapja díjat a Privátbankár.hu Klasszis szakmai díjazásán.
2019-ben a szakma az Év Feltörekvő Portfoliómenedzserévé választotta.
Az OTP Föld Kincsei Alap a hazai piacon egyedülálló stratégiát követ: abszolút hozamú származtatott alap, amely a határidős árupiacokon keresztül energiahordozókba, nemesfémekbe, ipari fémekbe, mezőgazdasági terményekbe fektet.
„Az árupiacokon a vedd meg és tartsd (buy and hold) stratégia akkor sem biztos, hogy jó hozamot eredményez, ha az árfolyamok egyébként felfelé tartanak. Ezekre a piacokra ugyanis határidős ügyleteken keresztül lehet befektetni, amelyeknek folyamatos megújítása jelentős költségekkel jár. A jó stratégia ezért az aktív kezelés, a kínálkozó lehetőségek gyors kihasználása akár vételi (long), akár eladási (short) pozíciókkal, amelyeknek a hatékonyságát tőkeáttétel segítségével lehet tovább növelni. Az árupiacok azonban rendkívül kiszámíthatatlanok, teljesítményüket nemcsak a világgazdasági folyamatok, hanem gyakran a politika, az időjárás, vagy akár a természeti jelenségek is befolyásolják. A döntések kockázattal járnak, amelyeket vállalnom kell.” – mondta el Hosszú Ferenc.
Az OTP Föld Kincsei Alap tehát olyan befektetés, amelynek jelentős kockázata van ugyan, de a legalább 3-5 éves ajánlott befektetési időtávon várható hozama is magasabb, mint amit kockázatvállalás nélkül el lehet érni.
Az alapról részletesen itt tájékozódhat: https://www.otpbank.hu/otpalapkezelo/hu/A_FoldKincsei
A befektetési jegyek elérhetőek az OTP Bank fiókhálózatban, illetve az OTPdirekt elektronikus csatornáin keresztül, illetve több más pénzintézet is ajánlja az alapot privátbanki ügyfelei számára.