Már látszik, hogy bukhatják a vevők az áfacsökkentés egy részét

Ötödével drágább az ünnepi hal

2017. december 13. A jó hír, hogy lesz bőven hal az év végi ünnepekre, a rossz viszont az, hogy ezt drágábban lehet beszerezni a tavalyinál. Számításaink szerint a pontyszeletért most átlagosan majdnem ötödével kell többet adni, mint tavaly ilyenkor. Jövőre jön az áfacsökkentés, amiről már most látszik: egy részét biztosan „lenyelik” a boltok.

Magyarországon az éves halfogyasztás 30-35 százaléka az év végén fogy el. Sokaknak elképzelhetetlen a karácsonyi asztal hal nélkül. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője az MTI-nek elmondta azt a mondatot, amire csak az idősebbek emlékezhetnek a rendszerváltás előtt időkből: lesz elegendő magyar hal az év végi ünnepekre. (A hiánygazdaságban ilyesmiket rendre bejelentettek.)

Lévai Ferenc – aki az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója is – azzal is büszkélkedett, hogy a kiegyensúlyozott belföldi kínálat mellett jelentős mennyiség jut exportra is. Magyarország évente mintegy 3500-4000 tonna halat, főként pontyot, busát, de élő csukát, harcsát és süllőt  is exportál. Arról is beszélt, hogy a magyar halexport növekedésének alapvető oka: Európa több országában olyan halbetegségek jelentek meg, amelyekkel nem tudnak megbirkózni a helyi állategészségügyi hatóságok. A piacon így relatív halhiány keletkezett. Ezek a betegségek Magyarországot elkerülték – jegyezte meg Lévai.

A szóvivő szót ejtett arról is, hogy hal „néhány százalékkal” drágább, mint tavaly, a nyári aszály és a magasabb gabonaárak miatt (megjegyezzük, az áremelkedésbe biztosan belejátszhat az exportlehetőségek bővülése, a kinti halhiány). A hal drágulása így nem meglepő módon a KSH adatai szerint nem is annyira elhanyagolható mértékű. A ponty statisztikai átlagára egy év alatt majdnem 80 százalékkal lett magasabb. Ez azonban nyilvánvalóan a megfigyelési kör változásának tudható be. Végső soron azonban a helyzet az, hogy fogalmunk sem lehet, pontosan mekkora a hivatalos árváltozás. (Hasonló „mutatványt” láthattunk a sertés áfacsökkentése előtt, akkor a csontos karaj helyett a csont nélküli árát kezdték figyelni.)

Így alakultak az árak


A halnál is az év végén került sor az átállásra, így érdemes összevetni a novemberi (erről tájékoztatott legutoljára a KSH) és a januári árakat. Így számolva 11 százalék feletti a drágulás. Megnéztük viszont, hogy a pontyszelet mennyibe került az üzletláncokban és a csarnokokban november utolsó hetén tavaly és most. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatbázisa szerint az átlagár alapján a pontyszelet drágulása 17,5 százalékos. A busaszeletért ugyanekkor 12 százalékkal kell többet fizetni a tavalyinál. Mostanra – mint több helyen megnéztük – az árak alapvetően nem, csak az akciók változtak.

Halárak (november utolsó hete Ft/kg)
HelyPontyszeletBusaszelet
2016.2017.2016.2017.
Fővám téri csarnok1 8001 9001 0001 200
Lehel téri csarnok1 7001 9001 0201 020
Kecskemét2 0002 2001 0001 100
Pécs1 7951 9651 1901 350
Székesfehérvár1 9052 3701 500
Győr1 3002 3701 2641 500
Debrecen2 2002 3001 6001 999
Auchan (Budaőrs)1 9992 299989*1 299
Tesco (Budaőrs)2 2892 4391 369999*
Metro (Budaőrs)1 523*1 999*1 2691 345
Átlagár1 8512 1741 1891 331
Átlagár KSH1 1202 010 
* akciós           Forrás: AKI, KSH, Azénpénzem-számítás

A Mahal szóvivője nyilatkozatában viszont hangsúlyozta: az áremelkedés mértéke nem éri el a 10 százalékot (ő alighanem más árakkal találkozik). Bíztatásként pedig kitért arra, hogy a hal áfája jövőre csökken. Az üzletekben ennek alapján szerinte 15-17 százalékos árcsökkenés várható. Ez már önmagában azt jelezheti, hogy az adó mérséklésének egy részét biztosan „lenyelik” a boltok. Az áfa 27-ről 5 százalékra mérséklése ugyanis 17,32 százalékos áresést indokolna.
Az idén év elején kifejezetten azt vizsgáltuk, hogy a baromfi ára az áfacsökkentés hatására miként alakult. Az üzletekben alkalmazott konkrét árak között 25 százaléknál is nagyobb eltéréseket találtunk. A legmeglepőbb pedig az volt, hogy a legolcsóbb baromfik ára nemhogy csökkent volna, még nőtt is.
A szakember szerint Magyarországon az alaphal a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 80 százalékát adja. Az év végi ünnepekre már keresett a harcsa, a süllő és a pisztráng, valamint azok a szálkamentes halak, amelyek fogyasztása év közben még elenyésző. A Mahal mindenesetre arra számít, hogy 2018-ban az ideinél tizedével több halat fogyasztanak majd a magyarok.

Nézze meg karikatúránkat is!

Ha ezt érdekesnek találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem Facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , ,

Kapcsolódó anyagok