OTP Magánnyugdíjpénztár: végelszámolás jöhet

2012. november 23. Az OTP Magánnyugdíjpénztár végelszámolással történő, jogutód nélküli megszűnésére tett javaslatot a küldöttközgyűlésnek a pénztár igazgatótanácsa. Erre persze még rá kell bólintani a küldöttközgyűlésnek is, de nem várható, hogy más döntés születne.

A hvg.hu beszámolója szerint végelszámolással, jogutód nélkül szüntetnék meg a magánkasszák között egykor piacvezető OTP Magánnyugdíjpénztárat - olvasható az igazgatótanács küldöttközgyűlési meghívójában. A december 10-i közgyűlés tervezett napirendi pontjai között negyedikként szerepel a javaslat a magánnyugdíjpénztár megszüntetéséről. A meghívóból nem derül ki, hogy mikortól szüntetnék meg a pénztár tevékenységét.

Mint korábban megírtuk, az OTP Magánnyugdíjpénztár október elején meglehetősen sokkoló levelet küldött a tagoknak. Ebből kiderült, hogy az OTP Bank jövőre már nem támogatja a kasszát. A pénztár magas, ötezer forintos minimális tagdíjfizetést írt elő a tagoknak, de a 13,5 ezer fős tagságból mindössze ezerkétszázan teljesítettek befizetést, adományt pedig csak tizenegyen adtak.
Az október elején küldött levélben azt írták, hogy a teljes tagságnak havi ezer forintot kellene fizetnie (ezt nyilván csak adományként kérhetik) a működési kiadások fedezetére, ami évi 12 ezer forintot jelent. Mindezt egy összegben, egy évre előre kérik október 31-ig.

Már a levél kiküldésekor nyilvánvaló volt, hogy ha eddig csak 11 tag fizetett adományt, akkor most hirtelen nem fog 12 ezer forintot befizetni előre minden tag. Ráadásul ez az összeg kirívóan magas, hiszen például az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár esetében 5 ezer forintos havi tagdíjnál (tehát évi 60 ezer forintos befizetésnél) elegendő tagonként évi 4 ezer forint a működési költségekre. Kérdés tehát, hogy akkor a magánnyugdíjpénztárnál miért kért a kassza évi 12 ezer forintot.

Mint korábban blogunkban is megírtuk, a tagoknak csak egy út maradt: másik pénztárt kell választani, ráadásul minél előbb. A következő pénztárak döntöttek eddig a piacon maradásról: Allianz, Aranykor, Budapest, ING, MKB, Pannónia, Szövetség (volt Allianz).  Az elvárt tagdíj mértéke itt található.


Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok