Kockázatos kombinált és strukturált betétek

Óvatosan csökkennek a kamatok

2012. május 9. Február közepe óta tart a kamatok lassú, óvatos csökkentése. Az egyéves lekötésre a bankok már 1 százalékponttal kevesebbet adnak. Egyre terjednek a befektetéssel kombinált és a strukturált betétek, amelyeket a felügyelet kockázatosnak tart.

Erősödött a bankok versenye a lakossági megtakarításokért, sorra kínálják az akciós kamatokat. Ugyanakkor egyre több új típusú megtakarítás is elérhető, ami a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint aggodalomra adhat okot. Szinte mindenhol találkozhatunk befektetési termékkel kombinált betétekkel. Ezekben az esetekben a pénzünk egy részét hagyományos betétben helyezhetjük el, a másik, jellemzően nagyobb részét pedig többnyire befektetési alapba tehetjük. (Mint erről már korábban írtunk, a betéti részre ekkor kiemelkedő kamatot fizetnek.) Ugyanakkor banki kötvénnyel vagy unit linked biztosítással párosított betétekkel is találkozhatunk, bár ezek aránya jóval kisebb.

A felügyelet legfrissebb, fogyasztóvédelmi kockázati jelentése szerint „fogyasztóvédelmi aggályokat vet fel a tájékoztatás nem megfelelő kiegyensúlyozottsága, valamint a termék egyes jellemzői”. A PSZÁF azért aggódik, mert más a kockázata és a futamideje is a betétnek és az azzal kombinált befektetésnek. Míg a betéteket csak néhány hónapra adják kiemelkedő kamattal, addig a befektetési alapokat több évre célszerű megvásárolni, a unit linked biztosítások pedig akár 20 évre is szólhatnak. A felügyelet szerint nagy a félreértés kockázata, ha nem megfelelően világosítják fel az ügyfeleket. Márpedig erre nagy az esély, hiszen találkoztunk már olyan, a Pénzügyi Békéltető Testületet is megjárt panasszal, amikor az ügyfél azt hitte, a betét mellé kapott ajándékba egy életbiztosítást. Pedig valójában unit linked biztosítást sóztak rá. Az eset nem egyedi, nem véletlen, hogy jelentésében a felügyelet arra figyelmezteti finoman a bankokat, hogy vizsgálni fogja, hogyan járnak el.

 A strukturált, más néven függő kamatozású betét esetében (amikor a kamat például attól függ, hogy a piacon egy deviza árfolyama hogyan alakul) különösen aggályosnak tartja a PSZÁF, hogy már a tájékoztatókban, hirdetményekben sem emelik ki megfelelően a kockázatokat: Ráadásul sokszor betétnek neveznek a bankok olyan megtakarítást is, ami valójában nem az, hiszen nem biztos, hogy a kamat mellett az eredetileg befektetett összeget is visszakapja az ügyfél.

Újabb és újabb akciók


A bonyolult, kombinált betétek mellett a bankok sokszor az egyszerű betéteken is csavarnak egyet, abban bízva, hogy az újdonság kelendő. A látszat senkit ne tévesszen meg, valójában hónapok óta óvatosan csökkennek a betéti kamatok. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint márciusban még átlagosan 6,7 százalékkal tudták lekötni a pénzüket az emberek, ami magasabb, mint a februári 6,47 százalék. (Utoljára 2009 őszén voltak ilyen magasak a kamatok). A banki kínálatokat vizsgálva azonban már kiderül, hogy márciusra megállt a kamatemelés, sőt adatbázisunk szerint az akciós kamatok óvatosan morzsolódnak le. Míg februárban többen is kínáltak 9 százalékot az egyéves lekötésre, mára a 8 százalék is kiemelkedőnek számít.

Az elmúlt hetekben csökkentette az FHB 0,25 százalékponttal az akciós kamatait (ezzel egyébként még mindig a kiemelkedő kategóriába tartozik), és a Raiffeisen is mérsékelte néhány akciós termék kamatát. Az OTP Bank néhány havonta új betéttel rukkol elő, a korábbi akciósat pedig egy időre félreteszi. A „Kamat most” termékénél előre fizeti a kamatot az ügyfélnek. (Volt már ilyen másik banknál is, például a Raiffeisennél.) A Bizalom betéteknél pedig a kamatcsökkentés mellett a futamidőt is megváltoztatta a pénzintézet. Az internetes ügyfelek 2 hónapra kiemelkedő kamaton köthetik le a pénzüket, feltéve, hogy új összegeket hoznak a bankhoz. 

A top ajánlatokat május elejétől az AXA Bank adja. A pénzintézet teljesen átalakította a lekötött betéteit. Szétválasztotta a régi és új pénzeket, hogy az utóbbiakért szinte minden futamidő esetében a legtöbbet kínálja a piacon. A legmagasabb, 10,03 százalékos kamatot a 2 hónapos lekötésre adja a pénzintézet (500 ezer forint felett), de csak a frissen érkező pénzekre (a bankban korábban is ott tartott összegen felüli pénzre).  Általánosságban is elmondható, hogy – mint korábban megírtuk - a bankok még mindig az új pénzt és a sok banki terméket használókat díjazzák a legjobban. Az elmúlt 2-3 hónapban leginkább a 12 hónapos és 9 hónapos betétek kamatát csökkentgették a bankok, a rövidebb, 2-3 hónapos futamidőknél kisebb a mérséklés. Egyelőre tehát kamatcsökkenésre számít a piac, de ez valószínűleg csak hónapok múlva jön el. Addig is marad a fontolva mérséklés, egy-egy kiemelkedő akcióval dúsítva. (A legfrissebb banki kamatokat itt nézheti meg.)


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok