Esés helyett legfeljebb nem változnak a kamatok

Pozitív adóslista

2011. november 10. A pozitív adóslistáról még folynak az egyeztetések. A jól fizető adósokról értékelhető adatok legfeljebb jövő nyárra lehetnek. Ennek kedvező hatását viszont a bankokat sújtó többi változás el is moshatja.

A parlament megváltoztatta a kedvező hitelmúltú adósok nyilvántartásának szabályait, néhány kérdés azonban továbbra is tisztázásra vár- tudta meg az enpenzem.hu. Számos részletről még folynak az egyeztetések a Bankszövetséggel, a jogszabályban pedig még akadnak olyan pontok is, amelyek értelmezése a bankok számára nem egyértelmű.

Használható adatbázis - mondták el érdeklődésünkre az OTP-nél - várhatóan jövő év májusa körül áll majd rendelkezésre. A teljes listás adatbázis "ősfeltöltése" ugyanis csak az induláshoz szükséges informatikai fejlesztések elkészültét követően kezdődik. Azoknak azonban, akik abban bíznak, hogy makulátlan múltjuk miatt már esetleg jövő nyáron olcsóbban juthatnak hitelhez, biztosan csalatkozniuk kell. A legnagyobb magyar banknál úgy látják: pozitív hatások inkább közép- és hosszútávon jelentkeznek majd.

Több banknál is úgy látják, a jövő kérdése, hogy a pozitív információkat miképp tudják a hitelintézetek kezelni, feldolgozni, beépíteni a saját rendszerükbe, a hitelbírálati folyamatokba, a döntési mechanizmusba és a hitelezési technikába. Másutt arról beszéltek, hogy a pozitív adóslista következménye elsőként (az sem rögtön) az lehet, hogy azok az ügyfelek, akik hajlandók és képesek részleteiket rendben fizetni, kevesebb adminisztrációval, dokumentumigénnyel, esetleg zaklatásnak tűnő kérdéssel találják szembe magukat, és könnyebben juthatnak majd hitelhez.

A hitelintézetek már régóta kérték, hogy legyen egy olyan kötelező nyilvántartás, amely segít abban, hogy a jó adósok olcsóbban juthassanak hitelhez. Ehhez képest elég meglepő, hogy most, amikor végre megszületett a várva várt jogszabály, annak jótékony hatását a messzi jövőre teszik. Persze időközben történt egy s más. A végtörlesztés igen csak megcsapolja a bankok nyereségét (többen vélik úgy, hogy az idei évet veszteség nélkül legfeljebb néhányan zárhatják). A hiteldíjjal kapcsolatos korlátozás pedig a következő évet is pocsékká teheti. Az ügyfeleknek persze nem a bankok feje fáj. Abban az esetben azonban, ha a hitelintézetek tevékenységük szűkítésére kényszerülnek - a veszteség csökkenti tőkéjüket, a rossz jövedelmezőségi kilátások miatt pedig az anyabanktól sem számíthatnak pénzre - könnyen előállhat az a helyzet, hogy a pozitív adóslista annyit ér el: legalább akadnak, akik kapnak hitelt.

Jelenleg a kockázatosabb ügyfelek drágábban juthatnak kölcsönhöz (másik oldalról: teljes körű pozitív adóslista nélkül is előnyben részesítik a bankok a jól fizető adósokat, őket rendre újabb és újabb hitelajánlatokkal bombázzák). A hiteldíj plafon miatt viszont - mondták el portálunknak több banknál is - teljesen átalakíthatják üzletpolitikájukat. A termékfejlesztők mindenesetre gőzerővel dolgoznak.

Önkéntes alapon már létrejött a pozitív adóslista, a BISZ által kezelt Credit Reference (CR). Ehhez a szolgáltatáshoz nem csatlakozott viszont például az OTP, de az Erste Bank sem. A pénzügyi felügyelet ráadásul fogyasztóvédelmi kockázati jelentésében feltárta: az ügyfelek többsége az adatokat feltöltő bankoknál sem kapott egyértelmű és teljes körű tájékoztatást a rendszerről.  Az öt vizsgált intézmény közül csak egynél nem találtak ezen a téren problémát.