A kedvező tapasztalatok mozgathatják meg a piacot

Robbanás előtt az egészségbiztosítás

Egyre szomorúbb az állami ellátás látlelete
2012. november 29. Az egészségbiztosítás idei adómentességére még nem igazán reagált a megcélzott vállalati kör. Ez a helyzet azonban rövidesen akár drasztikusan is megváltozhat. A kulcskérdés az, hogy a biztosítók mennyire tudnak valódi szolgáltatást közvetíteni.

A béren kívüli juttatások jövő évi kereteinek tervezése során - információink szerint - egyre több cégnél vizsgálják az egészségbiztosítás palettára vételét. Ennek oka az állami betegellátás miatt növekvő elégedetlenség mellett az, hogy míg a cafeteria egyéb elemeinél már jókora adót kell a vállalatoknak fizetniük, addig ez a forma teljes kedvezményt élvez. Több munkáltató kifejezetten fontolgatja az egészségbiztosítási juttatás bevezetését, vizsgálva azt, hogy azon a helyen, ahol a munkatársai igénybe vennék, miféle szolgáltatások állnak majd rendelkezésre – erősítette meg portálunknak Fata László cafeteria szakértő. Kulcskérdés tehát az, hogy ezt a juttatást választók pontosan mit kapnak. A szűrővizsgálatok önmagukban nem jelentenek szélesebb tömegek számára vonzerőt, igazán a szakorvosi, illetve a családi orvosi ellátásra van igény.

Az egészségbiztosítást 2013-tól egészségpénztári számláról is lehet fizetni. Ez azonban nekünk kicsit fából vaskarikának tűnik. Száz forintnyi juttatás a munkáltatónak 136 forintjába kerül (ami nyilvánvalóan „karcsúsítja” az adható pénzt is), a pénztári tagokat pedig további költségek sújtják. A kasszák havi ötezer forintos tagdíjfizetésnél átlagosan 8,3 százalékot vonnak le (a konkrét adatokat itt kalkulálhatja).  A pénzmozgás után pedig még tranzakciós illetéket is kell fizetni.
A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnökségi tagja, Pászka Zsuzsa szerint illúzió volna feltételezni, hogy az egészségbiztosítások egy-két éven belül domináns elemét képezik majd a cafeteria-juttatásoknak. Az előnyök (a már említett adó mellett ide tartozik, hogy más elemmel ellentétben, erre nem csupán évi 500 ezer forintig, hanem korlátlan mértékben vonatkozik a kedvezmény) azonban előbb-utóbb elérhetik az áttörést. Egyre többen gondolják viszont azt, hogy nem kell ennyi ideig várni. Ha a biztosítók szolgáltatásait igénybe vevők elégedettek, nagyon gyors is lehet a felfutás. Már csak azért is, mert a társadalombiztosítási ellátás számos téren egyre kevésbé látszik működni. Hosszú várólistákra, beutalási bizonytalanságokra, az orvosi ügyeletek nehézkes elérésére, kompetencia hiányára panaszkodnak egyre többen.

BiztosítóPartnerLefedettség
AXAMagánszolgáltatók300 helyen
GeneraliMedicover22 járóbeteg ellátó+20 állami kórház
SignalFőnix-Med80 városban, csak magán
UnionAdvance Medicaln.a.
A céges érdeklődők azonban ma még nem túl széles körből válogathatnak. Bár sok biztosító lép ezen a területen, többségük még csak tervez. A cafeteriába kapcsolható egészségbiztosítás szélesebb szolgáltatási palettával országosan az AXA, az Union és a Generali kínálatában szerepel (2013-tól például a Signallal bővül ez a kör). A Generali Biztosító márciusban indította el szolgáltatásalapú egészségbiztosítását, azóta közel ezer főre nőtt a biztosítottak száma, a díjbevétel pedig meghaladta a 100 millió forintot – mondta portálunknak Schaub Erika, személybiztosítási üzletág-igazgató. Jelenleg több tízezer főnél van kiküldött ajánlat. Hozzátette: az egészségbiztosítás népszerű a magánszemélyek és a cégek körében is, bár a kezdeti időszakban inkább a magánszemélyek szerződtek.

Ennek oka az, hogy a vállalatok esetében hosszabb folyamat a szerződés megkötése, ráadásul a béren kívüli juttatásokat az év végén vagy az év elején költik el a cégek. Ugyanakkor a tapasztalat az, hogy nemcsak a nagyobb vállalatok, hanem a kisebb és közepes cégek is nyitottak az egészségbiztosításra, így a kezdeti tapasztalatok kedvezőek – hangsúlyozta az üzletág-igazgató. Az egészségbiztosítás ugyanis a foglalkoztatás-egészségügynél sokkal szélesebb szolgáltatást nyújt; a szűrőprogramok és az időben elkezdett kezelések fontosságával a cégvezetők is tisztában vannak.

Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Sikerük titka a gyors döntés
2019. június 24. A vízilabdában másodpercek alatt történnek az események. Nincs idő hosszas gondolkodásra, a kínálkozó helyzeteket azonnal ki kell használni. A befektetések világában is gyakran adódnak olyan lehetőségek, amelyeket csak rövid ideig lehet megragadni.


Szívós Márton világbajnok vízilabdázó és Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Mindketten nagyon sikeresek a hivatásukban, de más is közös is van bennük: tudnak és mernek gyorsan dönteni. Jó helyzetfelismeréssel egy vízilabdázó győzelmet is szerezhet a csapatának, egy befektetési alapot kezelő szakember pedig a piaci átlagnál magasabb hozamot érhet el a befektetők számára.
Szívós Márton utánpótlás játékosként ifjúsági Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes, Universiade győztes. A magyar férfi vízilabda válogatott tagjaként világbajnok és Világliga győztes. Londonban és Rio de Janeiroban az olimpiai 5. helyezett csapat tagja volt. Klubcsapataival ötszörös magyar bajnok, olasz bajnok, ötszörös magyar kupa, olasz kupa, Euroliga és Európai Szuperkupa győztes.
Hosszú Ferenc 2006-ban diplomázott a budapesti Corvinus Egyetemen, 2007-től az OTP Alapkezelő termék-, majd portfoliómenedzsere, 2017-től pedig befektetési igazgatója. Elsődleges szakterülete az árupiaci befektetések. Az OTP Föld Kincsei Alap portfoliómenedzsere, amely eddig hat alkalommal nyerte el az Év Legjobb Árupiaci Alapja díjat a Privátbankár.hu Klasszis szakmai díjazásán.
2019-ben a szakma az Év Feltörekvő Portfoliómenedzserévé választotta.
Az OTP Föld Kincsei Alap a hazai piacon egyedülálló stratégiát követ: abszolút hozamú származtatott alap, amely a határidős árupiacokon keresztül energiahordozókba, nemesfémekbe, ipari fémekbe, mezőgazdasági terményekbe fektet.
„Az árupiacokon a vedd meg és tartsd (buy and hold) stratégia akkor sem biztos, hogy jó hozamot eredményez, ha az árfolyamok egyébként felfelé tartanak. Ezekre a piacokra ugyanis határidős ügyleteken keresztül lehet befektetni, amelyeknek folyamatos megújítása jelentős költségekkel jár. A jó stratégia ezért az aktív kezelés, a kínálkozó lehetőségek gyors kihasználása akár vételi (long), akár eladási (short) pozíciókkal, amelyeknek a hatékonyságát tőkeáttétel segítségével lehet tovább növelni. Az árupiacok azonban rendkívül kiszámíthatatlanok, teljesítményüket nemcsak a világgazdasági folyamatok, hanem gyakran a politika, az időjárás, vagy akár a természeti jelenségek is befolyásolják. A döntések kockázattal járnak, amelyeket vállalnom kell.” – mondta el Hosszú Ferenc.
Az OTP Föld Kincsei Alap tehát olyan befektetés, amelynek jelentős kockázata van ugyan, de a legalább 3-5 éves ajánlott befektetési időtávon várható hozama is magasabb, mint amit kockázatvállalás nélkül el lehet érni.
Az alapról részletesen itt tájékozódhat: https://www.otpbank.hu/otpalapkezelo/hu/A_FoldKincsei
A befektetési jegyek elérhetőek az OTP Bank fiókhálózatban, illetve az OTPdirekt elektronikus csatornáin keresztül, illetve több más pénzintézet is ajánlja az alapot privátbanki ügyfelei számára.