Rohamoznak a végtörlesztők

Rohamoznak a végtörlesztők

2011. október 12. Akad takarék, ahol már nem fogadnak be új igényléseket végtörlesztő hitelre, ringbe szállt viszont a Takarékbank. A kereskedelmi bankoknál közben információink szerint a vártnál többen fizetik ki „zsebből" devizahiteleiket.

Nem fogad be több hitelkiváltó kölcsönre vonatkozó új igényt a Somogy Takarék – tudtuk meg Huber Zoltán ügyvezetőtől. A végtörlesztéshez a piacon eddig ők nyújtották a legjobb feltételeket, így nem is csoda, hogy olyan mennyiségű kérelem zúdult már eddig be, ami kimeríti a keretüket. Mint Huber hangsúlyozta, eredetileg is 800 millió forint kihelyezését tervezték, amit bőven lefednek már feldolgozásra váró igénylések. A TakarékPont hálózat (ide 23 szövetkezet 350 kirendeltségével csatlakozott) – tette hozzá – ettől a héttől már maga is kínál speciális konstrukciót. Tény viszont, hogy míg a Somogynál a Buborhoz képest a felár 2,65 százalékpont volt, a TakarékPontnál ez 4,0 százalékpontra rúg. (Feltételek a hiteleket ismertető táblázatunkban.)

Érdemes hangsúlyozni, hogy a takarékpontos kölcsönnél a kamatperiódus féléves. Ez jelenleg, amikor már a levegőben lóg a kamatemelés, igen jónak tűnik. (Több helyen ugyanis 3 havonta, sőt akár minden hónapban átárazódhatnak a kölcsönök az új feltételek szerint.) Probléma azért ezzel is akad. A hitel ugyanis akciósan indul, a hathavi rögzítés csak később lép be. (Ki tudja, hol jár akkor majd a pénzpiaci kamatszint.)

Információink szerint egyébként a takarékoknál mára már jókorára nőtt az érdeklődés. Így nem csak a Somogy, mások is elérhetik saját korlátaikat. A TakarékPont persze takarékbanki hátterének köszönhetően sokáig állhatja még a sarat. Kérdés azonban, miként változik a helyzet, ha a nagybankok is porondra lépnek. Mint már megírtuk, az Erste bejelentette, hogy saját ügyfelei számára kínál majd kiváltó hitelt. Több bankfiókban is azt rebesgetik az alkalmazottak, hogy rövidesen náluk is 10 százalékos hiteldíjjal lehet majd megszabadulni a devizahiteltől. Ilyen híreket hallottunk a K&H és a CIB háza tájáról is, de az UniCreditnél sem zárható ki egy ilyen lépés. Bár ezt a pletykát megkérdőjelezheti, hogy a banknál érdeklődésünkre határozottan azt állították, hogy változatlanul nem tapasztalnak felfokozott érdeklődést a végtörlesztés iránt, a telefonos ügyfélszolgálatukat is beleértve egy fiókra jutó átlagban eddig alig több mint egy tucatnyian érdeklődtek.


Végtörlesztők a CIB-nél
Érdeklődők száma (ezer fő)5,5
Nem adott még be igényt (ezer fő)4,0
Közülük 
Megtakarításból fizet (százalék)40
Teljesen hitelből fizetne40
Több hitelintézetnél viszont az eredetileg vártnál jóval nagyobb a végtörlesztési igényt beadók száma. A K&H-nál állítólag már 20 milliárd forint feletti hitelnél jeleztek ilyen szándékok. A banknál érdeklődésünkre közölték: bankfiókjaiban a végtörlesztéssel kapcsolatos ügyfélérdeklődés folyamatos, adatokat pedig csak negyedévente hoznak nyilvánosságra.

Annyi azonban kiderült, hogy már akadnak gyakorlatilag lezárt ügyletek is.
A CIB-nél – mint megtudtuk – 1600 feletti igénylés érkezett be, ennek túlnyomó többségénél pedig az ügyfelek a hitelt megtakarításaikból akarják törleszteni.
Információnk szerint a „mellényzsebből" kifizetés az eleve a tehetősebb ügyfélkörrel rendelkező bankoknál (gyaníthatóan ilyen lehet a Raiffeisen és az MKB) egészen meglepő méreteket ölt. Adatokról viszont nem akartak beszélni. Az MKB-nál kifejezetten azt hangsúlyozták, hogy egyelőre erőteljesen érkezik hozzájuk (értsd: a végtörlesztéshez felhasználva nem távozik) a pénz, amit nem kis részben az újonnan bevezetett euró betéti kamataiknak és az öt százalékos hozammal kínált eurókötvény kedvező fogadtatásának tudnak be.

Konkrét számok híján sokat mondó lehet, hogy melyik banknál milyen végtörlesztési aránnyal kalkulálnak jelenleg. A Budapest Bank számításai szerint ez 10-20 százalékos lehet, ami önmagában még biztosan nem fogja rendezni át a piacot. Az Erste viszont jelenleg legalább 20, a Raiffeisen pedig 30 százalékos arányt tart elképzelhetőnek.