Segítene az eszközkezelő

2012. augusztus 9. Ezres nagyságrendben vehet meg már ősztől lakásokat a Nemzeti Eszközkezelő – adta hírül a társaság reagálva arra a hírre, hogy eddig mindössze nyolc lakást vásárolt meg. A reményre az adhat okot, hogy júniusban módosultak a NET programba kerülés feltételei, a szabályokon lazítottak.

Gyorsan közleményt adott ki a Nemzeti Eszközkezelő, miután napvilágra került, hogy féléves működése alatt mindössze nyolc bajba jutott adós lakását vette meg. Ebben arról számol be a társaság, hogy ősztől várhatóan ezres nagyságrendben vásárolja majd meg az ingatlanokat. Ugyanis a januártól hatályos törvényt júniusban módosították, és ennek köszönhetően kibővült a jogosultak köre. Már nem feltétel a kényszerértékesítésre jelölés, sem a két, családi pótlékra jogosító gyermek nevelése. Így az egy gyermeket nevelők is jogosultak lehetnek, amennyiben teljesül a többi feltétel (a hitelszerződésre, az ingatlanra és a szociális rászorultságra vonatkozó feltételek). Az új szabályok szerint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjára az a hiteladós (zálogkötelezett) vagy a vele egy háztartásban élő házastárs/ élettárs lehet jogosult, aki egy gyermek nevelése mellett vagy lakásfenntartási támogatást vagy rendszeres szociális segélyt vagy pedig foglalkoztatást helyettesítő támogatás kap. Az is jogosult lehet, aki a jegyző által megállapított ápolási díjban részesül.

A NET azzal indokolja az eddigi csekély számú lakásvásárlást, hogy mivel januártól júniusig (a jogszabály módosításáig) egy átmeneti időszak volt - zajlott a program kibővítését célzó törvénymódosítás előkészítése – a bankok csak viszonylag kis számban ajánlottak fel ingatlant megvételre. Most viszont, – a banki visszajelzések alapján – várhatóan szeptember-októberre fognak beérkezni a tömeges ingatlanfelajánlások, tekintettel arra, hogy nemcsak az Eszközkezelőnek, hanem a pénzintézeteknek is fel kell készülniük a kérelmek befogadására és feldolgozására.

A NET arra hívja fel a figyelmet, hogy idén 8 ezer ingatlant vásárolhat meg a Magyar Állam javára, 2014 végéig pedig 25 ezret. A keretszám kitöltése nagyban függ attól, hogy a hiteladósok és a pénzügyi intézmények mennyi ingatlant és milyen ütemezésben ajánlanak fel megvételre.

A Nemzeti Eszközkezelő programjáról, a részvétel feltételeiről itt olvashat.

Kapcsolódó anyagok