Akad, ahol a veszélyhelyzet után automatikus a drágítás

Serényen emelik díjaikat a bankok

Fotó: Azénpénzem
2020. május 25. Több pénzintézet is önként döntött úgy, hogy a mostani válságos időszakban nem vizsgálja, beérkezik-e ügyfele számlájára az elvárt jövedelem. A járvány tombolása sem tartotta vissza azonban a bankokat attól, hogy tovább drágítsák a bankszámlákat.

Több banknál (sajnos azonban nem mindegyiknél!) legalább a havi számladíja nem emelkedik azoknak, akik részben vagy egészben a járvány miatt elvesztették munkájukat.(A banki gyakorlatról és az ezzel kapcsolatos különböző megoldásokról itt írtunk.) A díjemeléseket viszont nem halasztották el a pénzintézetek. Bár sajátos gyakorlat ezen a téren is akad.

Az Unicredit május 1-jétől számla- és kártyadíjait is emelte. Számos számlacsomagnál (Aktív, Bónusz, Ikon, Superior Gold, Tripla, Én, Otthon, Haszonkoktél, PMB Asszisztencia, PMB Bázis, PMB Plusz, KPMB Ikon Extra, Partner Aktív TOP, Partner Bónusz, Partner Trendy, Partner Aktív, Partner Aktív Plusz, Partner Aktív Pro, Partner Ikon, Partner Ikon Plusz, Partner Ikon Pro) azonban a bank a havi drágítást akciósan nem érvényesíti. Jelzik viszont, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő hónaptól a havi zárlati díj automatikusan, további értesítés nélkül az új feltételek szerinti szintre emelkedik.

Akadnak azért, akiket nem igazán veszélyeztet a díjak megugrása. Az Unicredit Ikon csomagja akció keretében akár díjmentes is lehet, ha az ügyfél 30 millió forint megtakarítást tart a banknál. Kedvezményre (a havi díj felezésére) már az ötmillió forintos megtakarítás is jogosít. Nem árt annak tudatában lenni, hogy az Unicreditnél mindenképpen terhelik az érvényes számladíjat, a kedvezményeket utólag írják jóvá (a pénzintézet nem egyedüliként folytatja ezt a gyakorlatot).
A „pontosítás” lehet pro és kontra is
A Raiffeisen április 1-jétől, az Erste az Unicredithez hasonlóan szintén május 1-jétől és szintén teljeskörűen drágított. Az Erste EgySzámla éves díja (a bank ezt az elvárásnak megfelelően közzéteszi) 14280 forintról 14520 forintra nőtt. A közüzemi díjbeszedés esetenként 168 forint helyett már 174 forintba kerül. A kártyadíj körülbelül 180-280 forinttal lett magasabb.
A cikkben nem szereplő bankok sem feltétlenül maradtak tétlenek. Többen azonban nem most, hanem még a járvány okozta válság előtt léptek. A K&H és a CIB már márciusra emelt díjain, és az OTP is március elsejétől drágított.

A Budapest Bank (BB) április 30-ától „pontosította” díjait. Így fogalmazták meg a változást, ami tulajdonképpen egyértelműen drágítás. A változás tételenként néhány forintot jelent, de a gyakorlatban (mivel mindez összeadódik) már érzékelhető is lehet. Például a bankon kívüli elektronikus (tehát a legkedvezőbb díjtételű) átutalás maximálisan felszámított összege a Zéró csomagot használóknak 360 forinttal lehet több a korábbinál. A Mastercard dombornyomott kártya díja 220 forinttal emelkedett.

A K&H július 1-jétől „pontosít”. Ők az EGT-n belüli határon átnyúló (SEPA) átutalások euróban meghatározott díjainak megállapítási módján változtatnak. Ez egyébként ebben az esetben díjcsökkenést jelent. A maximálisan felszámított teher mintegy 300-600 forinttal válik alacsonyabbá. A változtatás nem tűnik igazán önkéntesnek. A bank így felel meg a módosított 924/2009/EK rendeletnek.

A tavaszi számladrágulásról itt írtunk, a bankváltásról itt olvashat

Itt kalkulálhatja könnyedén, a használati szokások alapján tipizálva, a folyószámlák mostani költségeit

Nézze meg karikatúránkat is!

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok