Nagyon kemény év lehet 2012.

Sok minden drágul jövőre

2011. december 14. A háziasszonyoknak alighanem minden ügyességükre szükségük lesz 2012-ben, hogy tartalékok felélése nélkül is tartsák a család idei életszínvonalát. Az árak emelkednek, a bér csökkenhet. Ilyen körülmények között azoknak is érdemes nekiállni kalkulálni, akik sohasem tettek ilyent.

A következő évtől automatikusan drágul minden, hiszen a forgalmi adó a jelenlegi 25 százalékról 27 százalékra emelkedik. A hipermarketekben és a nagyobb üzletekben így megint szorgalmasan kattognak majd az árazó pisztolyok. Kérdés, hogy az áfa miatti, száz forintonként 1,6 forintos drágulást miként hárítja majd át a kereskedelem. Remények szerint a gyenge kereslet miatt talán ennél kevésbé emelkednek majd az árak. Azt figyelembe véve viszont, hogy a forint gyengülését számtalan import terméknél nem érvényesítették az idén, helyenként akár jóval jelentősebb mértékű is lehet a drágulás.

A chipsadóként elhíresült külön teher 2012-ben már az ízesített sörökre és az alkoholos frissítőkre is kiterjed. Az olcsóbb lekvároknál, szörpöknél az adó kilónként száz forintról 130 forintra emelkedik (a magas gyümölcstartalmú - sokkal drágább - készítményekre ez a teher nem vonatkozik). Többe kerül majd az alkohol és a cigi is. Drágul a tankolás, valamint az autópályák használata. Mindemellett a forintadósok minden valószínűség szerint emelkedő kamatokkal kénytelenek szembesülni.

Eddig ezeket már biztosan (a kamatemelést majdnem biztosan) látjuk. Számítani lehet azonban még arra is, hogy a közműdíjak (tovább) emelkednek, és a helyi adók növekedése sem zárható ki. A KSH tegnap kiadott jelentése szerint novemberben az egy évvel korábbinál a szemétszállításért 6,4 százalékkal, a csatorna használatáért pedig 10 százalékkal kellett többet fizetni.

A fogyasztói árak összességében 4,3 százalékkal emelkedtek. Miközben jelentős mértékben drágultak az üzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkekért továbbra is kevesebbet kellett fizetni (ezen változtathat a tartósan gyenge forint), és az átlagosnál kevésbé drágultak a szolgáltatások is. Néhány meghökkentő adat: egy év alatt a cukor ára 42,4 százalékkal, az üzemanyagoké 21,4 százalékkal emelkedett.

Tervezni csak óvatosan, szépen...

Az így körvonalazódó kép tehát nem túl rózsás. Különösen annak tükrében, hogy az adójóváírás kivezetése miatt sokak fizetése csökkenhet (még akkor is, ha a kormány a cégekre parancsolt: kompenzálják az adóváltozás hatását).

Azt gondoljuk, ebben a helyzetben érdemes azoknak is áttekinteni a család bevételeit és kiadásait, akik sohasem készítettek még erről részletes kimutatást (új kalkulátorunkat innen töltheti le). A legjobban akkor mérhető fel, hol folyik el pénz, ha áttekintjük, mire mennyit költünk. Házi pénzügyminiszterként nélkülözhetetlen a tervezés, a 2012-es "büdzsét" pedig az előbbiek miatt érdemes igen csak óvatosan (tartalékokkal) felvázolni. Nem árt már most felderíteni, min tudnánk spórolni. Meglepő módon a tételenkénti kis összegek is elérhetik, hogy a család anyagi helyzete érzékelhetően javuljon.

 

A pénzügyeknél sem árt felmérni a spórolási lehetőségeket. Egy olcsóbb bankszámla, kedvezőbb hitel vagy a biztosítási kiadások mérséklése, esetleg a képződött tartalék jobb befektetése mind hozhat a konyhára valamit.