Megfontoltságot kíván az új átutalási rend

Sokba kerülhet egy elírt számlaszám

Fotó: Leéb Ádám
2012. október 1. Az átutalások új rendszerében érdemes fokozottan figyelni a megbízásokra. Ha valaki téved, nem biztos, hogy könnyen vissza tudja szerezni pénzét. A bank azonban ekkor is megvághatja. A pénzintézetek szerint a panaszok száma elenyésző.

Hiába indította el a pénzt, az nem volt nyolc óra múlva sem a célszámlán, pedig nagyon fontos lett volna a gyorsaság – jelezte egyik olvasónk. Volt, aki azt mondta, bár azonnal tudatta bankjával, hogy elírta a számlaszámot, a mai napig nem tudta visszaszerezni az összeget. Az első esetben alighanem az új határidők okozhattak problémát (július elsejétől a legtöbb banknál változott a megbízások határideje). A téves utalásnál azonban bonyolult lehet a helyzet. Megbízást visszavonni – mondták el ugyanis érdeklődésünkre az OTP-nél – csak a megbízás teljesüléséig (a megbízó számláján történő terhelésig) lehet, ami az elektronikus csatornákon a fedezetvizsgálatot követően a nyitvatartási időn belül azonnal megtörténik. A már teljesült megbízásoknál a pénzt a kedvezményezett hozzájárulásával lehet csak visszaszerezni. Ráadásul többnyire fizetni is kell érte. A forintátutalás visszahívása – függetlenül attól, hogy sikerül-e – ötezer forintba kerül például a Citibanknál. Ugyanekkora összeget számít fel a K&H, az OTP is.

Párhuzamosan fut az elektronikus utalásoknál a gyorsított és a papír alapú megbízásoknál a régi rendszert. A CIB-nél azonban kiemelték: ahhoz, hogy a papír alapon benyújtott megbízások átfutási ideje is rövidebb legyen, ezeket is még a benyújtás napján jóváírják. A megbízás befogadásának határideje délután négy óra is lehet, például a K&H-nál. (Többnyire azonban ennél korábban zárnak.)
Az FHB beéri ennek felével is, az AXA, de különösen a CIB jóval kevesebbet kér el. A Budapest Banknál (BB) pedig egyáltalán nincs visszavonási díj, az Erste pedig nem változtatott. Lehet persze, hogy csak egyelőre. Akadnak ugyanis bankok, amelyek később vezették be ezt a tarifát. Az MKB-nál (is) hangsúlyozták: érdemes odafigyelni a pontosságra. A tévesen indított átutalásoknál elengedhetetlen a bankok közötti kommunikáció és az ügyféllel történő kapcsolatfelvétel, ezért kellett új díjtípust bevezetni. Az MKB egyébként ezért 5200 forintot számít fel (nem mindegy persze, mennyire száll „ringbe” valaki ügyfele érdekében: hatékony közreműködéséért az MKB-t határozottan dicsérték portálunknak).

Csökkent a visszavonási, törlési igény


A július óta eltelt időszakban a K&H-nál azt tapasztalják, hogy az azonnali teljesítés és a visszavonási díj bevezetése megfontoltabbá tette az ügyfeleket. Azóta kevesebb törlési és visszavonási igény érkezik a bankhoz, mint a napközbeni elszámolás bevezetését megelőzően. A tételszámokhoz viszonyítva gyakorlatilag nem mérhető a reklamációk száma az MKB-nál sem. Néhány eset fordult csak elő, de a megfelelő tájékoztatással ezeket is kezelték. Az FHB-nál úgy látják, hogy ügyfeleik problémamentesen álltak át az új szisztémára. Az Ersténél és a BB-nél sem panaszkodott senki. Csak elenyésző problémát érzékelt az OTP is (itt is csak tájékoztatás kellett).

Biztonságosabbá vált a „visszavonhatatlanság”


Az ügyvédek a korábbinál is kevésbé lelkesednek azért, hogy ügyfelük bankfiókban indított elektronikus utalást fogadjon el teljesítésként. Az FHB-nél elmondták: teljesülés előtti visszavonást a korábbi rendszerben is végre lehetett hajtani, mégis most, az InterGiro2 keretében bevezetett új visszahívási eljárás következtében kapott szárnyra ez a téves aggodalom. Mivel az új megoldás keretében a visszahívás csak és kizárólag a kedvezményezett belegyezésével lehetséges, az úgynevezett „visszavonhatatlansági” igazolás megfelelően betölti a szerepét. (Ehhez az eladók szoktak saját biztonságuk érdekében ragaszkodni.)

Az Ersténél is lehet ilyen igazolást kérni. Mint hangsúlyozták, a hozzá kapcsolódó folyamat zártsága biztosítja ennek problémamentes előállítását. Az MKB szerint azonban egy ilyen papírnak már nincs jelentősége: az ügyfél által a saját elektronikus csatornáján keresztül indított átutalást pár órán belül jóváírják a kedvezményezett számláján. Ha viszont határidő után ad be valaki ilyen megbízást, annak fedezetvizsgálata csak következő nap történik meg, így arról nem igazolhatják, hogy visszavonhatatlan.


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok